Mitä opiskelijoille merkitsee "kohtuus" ja mitkä asiat kuormittavat?
Vietimme keskiviikkona 19.4. Kiuruveden lukiolla porukalla opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Päivän aikana syötiin porukalla aamupalaa, pelattiin mielenterveys bingoa, kierrettiin erilaisissa toiminnallisissa pisteissä ja päivä päätettiin yhdessä huippu palkintojen arvontaan. Päivä oli kyllä kaikin puolin erittäin onnistunut! Kuului hyvää puheensorinaa, naurua, iloisia kasvoja ja yhdessä olemista! Päivää suunniteltiin yhdessä lukion oppilaskunnan hallituksen jäsenten kanssa. Oppilaat oli tosi hyvin mukana suunnittelussa mukana ja todella aktiivisia! Sainpa myös mukaan instaliveen neljä ihanaa ja aktiivista lukion opiskelijaa. Instalive löytyy Varapäreen instagramista. (Kannattaa käydä katsomassa!)
Aamupalan yhteydessä jokaisella pöydällä oli kaksi pohdinta kysymystä. Nämä olivat
1. Mitä kohtuus sinulle merkitsee?
2. Mitkä asiat aiheuttaa kuormitusta opiskeluissa?
Tähän tulikin erittäin hyviä ja silmää avaavia vastauksia joista lähti itselle ajatus, että yritän koota näitä ajatuksia ja pohdintoja blogiimme. Ja jospa nämä kuvaa myös opiskelijoiden omia kokemuksia mahdollisimman hyvin koska olisi tärkeää, että opiskelijoiden omia kokemuksia ja tuntemuksia nostetaan esille ja heitä kuunnellaan niin täällä kuntatasolla mutta myös laajemminkin meidän yhteiskunnallisissa päätöksissä, jotta opiskelijat voisivat paremmin ja nuorten uupumista sekä ahdistuneisuutta saataisiin vähennettyä.
"Osaan tunnistaa omat rajani ja huomioida ne muiden ihmisten kanssa."
"Kohtuus merkitsee minulle sitä, että mitään ei ole liikaa eikä liian vähän, vaan juuri sopivasti. Kohtuus kouluelämässä on omien voimavarojen säästeliästä käyttöä."
"En ole liian ankara itselleni."
"Kohtuullisuus merkitsee eräänlaista armollisuutta itselleen; ei vaadi itseltään liikoja, vaan kohtuus kaikessa."
"Kohtuus tarkoittaa, että on sopiva määrä velvollisuuksia, jotta jää vapaa-aikaa."
Viime viikolla kirjoitin blogiimme siitä, mitenkä kohtuus on kenties katoavaa mutta myös siitä, mitenkä meistä jokainen voi pohtia ja tehdä muutoksia arkeensa niin, että kohtuus ja se niin sanottu kultainen keskitie sieltä löytyy. Lukiessani lukiolaisten vastauksia siitä mitä kohtuus heille merkitsee niin en voinut kuin ihailla heidän vastauksiaan. Loistavia vastauksia oli jokaisessa paperissa! Tärkeintä kuitenkin on, että vaikka meistä jokainen tiedostaa ja tietää omalta kohdalta sen mitä kohtuus on (tai ainakin mitä sen pitäisi olla) niin juurikin se, että elää sitä elämäänsä niin että muistaa sen kohtuuden! Muistaa pitää itsestään huolta, muistaa asettaa rajat, muistaa olla hieman itsekäs silloin tällöin, muistaa pitää peruspilarit tasapainossa. Kuin samaan aikaan ymmärtää, että joskus se tasapaino heittää mutta se ei haittaa eikä se ole merkki epäonnistumisesta vaan täysin normaalista elämästä.
Kuormittavissa tekijöissä toistui erityisesti tiivis aikataulu, tehtävien ja kokeiden kasaantuminen, väsymys/vähäinen uni sekä vähäinen vapaa-aika. Monella opiskelijalla saattaa opiskelujen ohessa olla monta eri harrastusta ja osa käy myös tekemässä töitä joten vapaa-ajan puute ja ajan vähäisyyden kokeminen on varsin ymmärrettävää. Monessa lapussa oli myös vastauksena omat ja toisten odotukset/paineet. Jäinkin pohtimaan että minkälaisia odotuksia nuoriin kohdistuu ja kuka näitä asettaa? Omat vanhemmat? Koulu? Yhteiskunta? Odotetaanko heiltä hyviä arvosanoja, täydellisyyttä, tiettyyn opiskelupaikkaan pääsemistä, tietyllä aikavälillä valmistumista? Ja kaiken kukkuraksi sitten opiskelija itse asettaa itselleen paineita opiskelujen suhteen.
On ymmärrettävää, että jos tavoitteena on päästä tiettyyn opiskelupaikkaan opiskelemaan niin on tottakai tärkeää tavoitella tätä ja tehdä töitä sen eteen. Mutta toivon, että nuoret myös muistavat olla itselleen armollisia ja myös nauttivat nuoruudesta. Samoin on hyvä pohtia, mitä itse tulevaisuudelta haluaa eikä mennä toisten odotusten mukaan koska se ei pitkälle kanna tulevaisuudessa eikä ole omalle hyvinvoinnille hyväksi.
Kuormittavia tekijöitä muun muassa:
-kokeet, koeviikko
-palautettavat tehtävät, liian paljon tehtäviä
-liika väsymys, vähäiset unet
-koulumatkat
-esiintymistilanteet
-liian tiivis aikataulu, liian vähän aikaa/vapaa-aikaa
-epäselvät ohjeet
-huonot kaverisuhteet, ihmissuhdeongelmat
-stressi
-työt opiskelujen ohessa
-arjen kiireet
-yliajattelu, "en kuitenkaan osaa"
-omat ja toisten odotukset/paineet
Pidetään yhdessä huolta meidän nuorista ja annetaan heille esimerkkiä, miten pitää itsestä huolta!
Kiitos Kiuruveden lukion porukalle jälleen kerran opiskelijoiden mielenterveyspäivän järjestämisestä! Syksyllä taas jatketaan!
-Johanna
Kommentit
Lähetä kommentti