Opiskelija - Mitä sinulle kuuluu?
Nyyti ry:n opiskelijoiden mielenterveysviikon (OMTV) aiheena oli tänä vuonna “Mitä kuuluu opiskelija?”.
“Mitä kuuluu” on yksinkertainen kysymys, joka ei välttämättä meissä kaikissa herätä kummoisia tuntemuksia. Jollekin saattaa kysymys kuitenkin olla ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun kukaan osoittaa minkäänlaista merkkiä siitä, että välittää.
Opiskelijoiden kohdalla jälkimmäinen voi olla hyvin usein todellisuus. Kun olet opiskelija, ihmiset ehkä olettavat että olet tottunut paineisiin, tai tietoisesti osannut odottaa niitä, jos olet hakenut kouluun. Odotukset eivät kuitenkaan aina kohtaa todellisuutta, eivätkä varsinkaan odotukset sille, kuinka paljon kuormitusta oma mieli jaksaa. Kokeet, tentit, läksyt, näytöt ja gradut vaativat vankkaa ajanhallintakykyä kaiken ikäisiltä opiskelijoilta, jos haluaa taata sen että tulevaisuudensuunnitelmat toteutuvat. Koulun ulkopuolella joudutaan opiskelemaan usein, mikä tarkoittaa sitä, että lepoa ja koulupäivistä palautumista ei saada tarpeeksi. Tuore korkeakouluopiskelija ei välttämättä tunne omia rajojaan, ja esimerkiksi nepsyopiskelijat puurtavat opiskella kaikkien muiden kanssa samassa tahdissa, etenkin ennen kuin tietävät olevansa nepsyjä. Tämän lisäksi koulut ovat ympäristöinä otollisia paikkoja kiusaamiselle, mikä lisää pahoinvointia. Kun nämä kaikki tekijät otetaan huomioon, ei ole ihme, että opiskelijat ovat Suomen kaikista eniten mielenterveyshäiriöistä kärsivä ryhmä. Kouluissa tarjotaan apua ja tukea esimerkiksi kuraattoreilla, mutta kysyntää on paljon enemmän kuin tarjontaa.
Varapäre kävi opiskelijoiden mielenterveysviikolla maanantaina Kiuruveden lukiolla, keskiviikkona Hingunniemen YSAO:lla ja perjantaina Kiuruveden yläkoululla pitämässä pop-up -pisteitä. Mukana oli muun muassa Mitä kuuluu -kortteja ja kartonki jolle mietittiin omaa elämää tukevia sekä kuormittavia asioita. Jos näitä asioita mietitään ja tiedostetaan usein, siitä saadaan jo hyvät eväät mielen hyvinvointiin.
Nuoret opiskelijat ovat vaikeasti tavoitettava ryhmä. Tietenkin, yhteiskunnan pitäisi tarjota enemmän apua ja resursseja opiskelijoiden mielenterveyden tukemiseksi. Tähän voimme vaikuttaa esimerkiksi äänestämällä, ja sillä että pidämme opiskelijoiden mielenterveysasiat “pinnalla”, esimerkiksi mukana päivittäisissä keskusteluissa. Tärkein asia on kuitenkin ehkä se helpoin - nimittäin opiskelijoille puhuminen. Mielenterveysasioista, ja kaikesta muustakin. Milloin viimeksi olet kysynyt opiskelijalta, että mitä hänelle kuuluu? Ja jos olet opiskelija…mitä sinulle kuuluu?
Kirjoittanut apuohjaaja Riina
Lähteet:
https://www.nyyti.fi/opiskelijoiden-mielenterveys-on-hatatilassa/
https://www.ayy.fi/fi/opiskelijoiden-mielenterveyskriisi-ei-odota
Kommentit
Lähetä kommentti