Mitä tapahtuu mielekkäälle tulevaisuudelle?

Tämän vuoden mielenterveysviikon aiheena on “mielekäs tulevaisuus”. Mielekäs, turvallinen, ja kaikin tavoin hyvä yhteinen tulevaisuutemme onkin jotain, mitä erityisesti moni mielenterveydestä kiinnostunut ihminen on kyseenalaistanut tänä syksynä. Hallituksen tulevat mielenterveysjärjestöjen leikkaukset puhuttelevat monia.

Tilanne on siis tämä: Valtion hallitus aikoo leikata Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustuksista 79,5 miljoonaa euroa ensi vuonna, ja leikkaukset tulevat jatkumaan vielä sen jälkeen ainakin vuoteen 2027 asti (1). STEA rahoittaa muun muassa mielenterveysjärjestöjä, joiden tehtävä on esimerkiksi järjestää mielenterveyttä edistävää, ja mielenterveysongelmia ehkäisevää toimintaa. Eniten leikataan isoimpien avustusmäärien saajilta (2), ja näitä ovat muun muassa MIELI ry, joka on ilmoittanut menettävänsä ensi vuonna näillä näkymin 450 000 euroa (3). Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) taas on ilmoittanut menettävänsä noin 346 000 euroa (4). Tällaiset leikkaukset vaikuttavat suoraan mielenterveysongelmista ja yksinäisyydestä kärsivien hyvinvointiin, sillä nämä isoimmat järjestöt ovat kattojärjestöjä monille pienemmille järjestöille, kuten Varapäreelle. Eikä siinä vielä kaikki - leikkauksien kautta vaakalaudalle joutuvat myös esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelin, sekä MTKL:n Mielenterveysbarometri, jolla ollaan esimerkiksi nostettu esille kokemuksia mielenterveyteen liittyvistä palveluista (3, 4).


Siitä huolimatta, että miten juuri Varapäreelle käy tulevaisuudessa, tuleehan tämä olemaan kokonaisuudessaan Suomen kansalle, ja väistämättä sitä kautta myös valtiolle ja taloudelle todella huono asia. Mutta miksi?

Mielenterveysongelmat vaikuttavat Suomen talouteen monin tavoin. Erityisesti nuoret työntekijät joutuvat työkyvyttömyyseläkkeelle uupumuksen takia, ja opinnot venyvät sairaslomien vuoksi. Tällä hetkellä yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetäänkin mielenterveyssyistä, ja ne maksavat valtiolle miljardeja vuosittain (5).

Ihmisten mielenterveyden hinta on niin kallis, että en itse ainakaan usko, että mielenterveyttä edistävästä toiminnasta on hirveästi varaa leikata. Mielenterveystyön tärkeys näkyy esimerkiksi Terveystalon vuoden 2022 tilastoissa, joiden mukaan psykoterapiaan sijoitettu pääoma maksaa itsensä moninkertaisena takaisin (6). Tämä on todistetta siitä, että nämä leikkaukset eivät oikeasti "säästä" mitään.

Miltä sitten mielekäs tulevaisuus näyttää Varapäreen, ja muiden pienten mielenterveysjärjestöjen näkökulmasta? Jos kaikki olisi mahdollista, tietysti sellaiselta, missä leikkaukset oltaisiin täysin peruttu. Mutta koska tämä toive valitettavasti on epärealistinen, siirrämme katseemme toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon: Leikkauksia voitaisiin kohdentaa paremmin, ja avustuksia voitaisiin antaa heille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Tähän tulevaisuuteen saatamme päästä jos emme hiljenny aiheesta, vaan jatkamme keskustelua.

Järjestöissä tehdään tälläkin hetkellä kovasti töitä pienillä resursseilla. Toivomme, että aihe saa entistä enemmän valoa, ja että työmme arvo ymmärretään.


Kirjoittanut Varapäreen apuohjaaja Riina


Lähteet:

1. https://www.stea.fi/tietoa-steasta/ajankohtaiset-koontisivu/blogit/mita-leikataan-ja-kenelta/

2. https://www.stea.fi/tietoa-steasta/mita-stea-tekee/kysymyksia-ja-vastauksia-stea-avustuksista/

3. https://www.instagram.com/mielenterveys/p/DA0q9ZetRuf/?img_index=1

4. https://www.mtkl.fi/ajankohtaista/mielenterveystyosta-leikataan-satojatuhansia-seuraukset-vakavia/

5. https://proliitto.fi/fi/ajankohtaiset/hallitus-leikkaa-mielenterveystyosta-mieli-kriisipuhelimen-ja-tyoelaman-jaksamisen

6. https://mieli.fi/yhteiskunta/mielenterveys-suomessa/mieli-ryn-politiikkasuositus-nykymenolla-sijoitukset-mielenterveyteen-tulisi-tuplata/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Inkan matkasta paikka auki työntekijänä

Paikka auki – Polku kohti uutta

Uusi apuohjaaja Riina esittäytyy