Paikka auki – Polku kohti uutta

 Varapäreellä on vuosien aikana ollut monta työntekijää paikka auki – rahoituksella töissä. Paikka auki on tarkoitettu joko alle 30-vuotiaan nuoren tai osatyökykyisen ilman ikärajausta työllistämiseen pääsääntöisesti vuodeksi, poikkeuksena on oppisopimuskoulutus, jolloin rahoitusta on mahdollista saada opintojen ajaksi.

Nykyiset työntekijämme Titta ja Inka kertovat omista ajatuksistaan ja kokemuksistaan tässä blogissa.

 

Esimerkiksi tältä työskentely Varapäreellä on näyttänyt kuvina

Titta


Vuonna 2021 minulle tuli puhelu Varapäreen silloiselta toiminnanjohtajalta Johanna Kainulaiselta. Varapäreellä olisi paikka auki ja hän halusi tarjota sitä minulle.

Olimme tavanneet muutama vuosi aikaisemmin, kun Johanna tuli töihin Omat avaimet toimintaan, jossa toimin kokemusasiantuntijana.

Voisinkin ajatella, että Paikka auki rahoitus oli luonnollinen jatkopolku tielle, jonka olin aloittanut kokemusasiantuntijana.

Aluksi minun oli tarkoitus olla Varapäreellä vuosi, mutta pian saimme idean hakea rahoitukseen muutos ja kun päätös muutoksesta tuli myönteisenä takaisin, pääsin aloittamaan opinnot Haapaveden opistolla nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Kun katson kulunutta kolmea vuotta taakse päin, aika on kiitänyt hurjaa vauhtia. Tuntuu, kuin olisin vasta eilen aloittanut. Toisaalta olen myös kasvanut ja oppinut valtavasti näiden vuosien aikana.

Olen kohdannut moninaisia tilanteita ja sattumuksia, jotka saavat edelleen hymyn nousemaan kasvoille, toisaalta on ollut haastavia tilanteita, joista on tullut opittua ja saatua kokemuksia.

Parasta on kuitenkin olleet kaikki ne ihmiset, joita olen saanut vuosien varrella tavata työni kautta. Päivittäiset kävijät, ryhmiin osallistujat, yhteistyötahot, perheet eikä vähäisimpänä työyhteisö, jossa olen aina saanut olla oma itseni ja joka on ollut tuki ja turva niin hyvinä, kuin myös huonoina hetkinä.

Jos leikittelen ajatuksella siitä, etten ikinä olisi päätynyt paikka auki työhön tai edes kokemusasiantuntijaksi, en oikeasti tiedä, missä elämässäni nyt olisi.

 Olisinko löytänyt oman polun tai olisinko ylipäätään koskaan kuntoutunut masennuksesta niin, että työntekeminen olisi mahdollista?

Sitä en koskaan saa tietää varmaksi, mutta varmaa on se, että se tie olisi ollut vielä paljon kivikkoisempi ja hankalampi.

Tulevaisuus on minulle vielä vähän auki, mutta uskon sen selviävän. Nyt minulla on mukanani hyvät eväät, paljon oppia takataskussa ja ammatti. Koulu sujui hyvin työn ohella, joten eihän sitä tiedä, jos vaikka lähtisin opiskelemaan vielä lisää.


 

Inka

Taustastani sen verran, että olen ammatiltani lastenohjaaja sekä koulunkäynnin- ja aamu- ja iltapäiväkerhon ohjaaja, joka poltti itsensä loppuun. Sen jälkeen minua kuunneltiin auttavilla tahoilla ja pääsin AD/HD tutkimuksiin aikuisiällä ja siitä pikkuhiljaa kuntouttavan työkokeilun pariin, uutta alaa etsimään ja miettimään mikä olisi se oma, johon voisi lähteä kouluttautumaan seuraavaksi. Ainut selvä asia oli, että se olisi sosiaaliala, mutta mikä.

Joten, aloitin kesällä 2023 Varapäreessä kuntouttavassa työkokeilussa parin kuukauden pätkällä, sain kokemusta erilaisesta sosiaalisesta työstä, sekä vahvistusta työelämään paluusta sekä vahvistaa rutiineja arjessa, kera uuden ystäväni AD/HD:n kanssa.

Paikka- auki avustuksella pääsinkin sitten aloittamaan marraskuun 2023 alusta, kun Varapäreen toiminnanjohtaja Kaisa soitti ja tarjosi paikkaa minulle.

Lähteminen Paikka auki - avustuksen kautta töihin tuntui siinä elämäntilanteessa oikealta ratkaisulta. Saisin enemmän työkokemusta tältä alalta, lisää varmuutta omaan jaksamiseen ja vahvistusta ohjaamistaitoihin, sekä omaan alan varmistukseen. Lisäksi oli mukava palata tuttuun paikkaan, vaikka työnkuva muuttuikin.

Saan vaikuttaa itse työtunteihin ja määrään, saan ohjausta ja tukea tarvittavissa asioissa.

Nyt olenkin jo yli puolessa välissä sopimustani täällä Varapäreellä, ja voin sanoa että, olen saanut/oppinut paljon uutta itsestäni, sekä siitä mitä tämä ala voi olla.

 Ohjaamistaidot on vähitellen varmentuneet, luottamus itseen ja omaan jaksamiseen nousseet. Sekä oman tulevan suuntaus on vahvistunut, että haen jossain vaiheessa opiskelemaan sosionomiksi.

 

Tilastojen mukaan emme ole ainoita, jotka ovat hyötyneet paikka auki työstä. Paikka auki kyselyiden mukaan 2/3 työsuhteessa olleesta ihmisestä työllistyy tai lähtee opiskelemaan paikka auki työsuhteen päätyttyä. Luku on huikea. Tämä toden totta on vaikuttava työllisyystoimi!

Siksi ihmettelemmekin, kuinka meillä on vara leikata näin vaikuttavasta työllisyystoimesta, joka on kuitenkin pitkällä tähtäimellä myös suhteellisen edullinen.

Eikö rahoitusta pitäisi enneminkin lisätä ja tutkia tarkemmin mitkä ovat ne vaikuttavat toimintatavat ja teot, joilla näihin lukuihin on päästy, jotta osaisimme hyödyntää tietoa, myös muissa palveluissa tulevaisuudessa?

-Titta Ja Inka-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy