Terveellinen ja herkullinen ruoka, maaliskuun teema Varapäreellä


Valitsimme työntekijöiden kesken erilaisia teemaviikkoja sopien maaliskuun aiheeseen. Perinneruuat ovat kävijöiden kesken suosittuja ja erityisesti mykyrokkaa oli paljon toivottu, joten tämä teema oli varma valinta. Kyseiseen viikkoon kuului makaronilaatikko, yhdessä tehdyt karjalanpiirakat perunavellin kera, hernekeitto, jonka tein ensimmäisen kerran alusta asti. Sekä se mykyrokka, joka tilattiin valmiina Palopaikalta. Brunssilla oli perjantaina tarjolla perinteistä puolukka vispipuuroa ja ruisleipää sillin kera. Millaisia muistoja sinulle herää näistä ruuista? Varapäreellä kävimme kävijöiden kanssa useamman keskustelun näistä herkuista tai toisten inhokeista.

Lempiruokaviikosta teimme hauskan visan kävijöille, työntekijät ja keittiöapulainen olivat salassa suunnitelleet ruokalistan omista lempiruuista. Viikkoon kuului lämpimiä leipiä brunssilla, kana-kookoskeittoa ja jälkiruokana croissant, avokadopastaa ja suklaakiisseli, ohrapuuroa ja mansikkarahka sekä lasagnetta ja jälkkärinä vispipuuro. Osaisitko sinä arvata mitä näistä on toivonut Marko, Titta, Inka, Kaisa tai Maria?

Tämän viikon ruuat olivat yllättäen monen kävijän makuun ja näitä jo toivottiin uudelleen listalle. Meillä saa kävijät usein toivoa ruokia tai kahvileipiä oman maun mukaisesti. Tämän kuukauden myötä tuli idea, että voisimme kirjata luvan saatuamme nimi näkyville kenen toiveruokaa milloinkin on tarjolla.

Olemme saaneet palautetta, että Varapäreellä syödään vain työntekijöiden toiveruokia mikä hieman yllättää. Mikäli rohkeasti tulee meille lounaalle, joka on kaikille avoin niin keskustelun lomassa kuulisi kenen kävijän lempiruoka sinä päivänä on tarjolla.Maailma makuviikosta teimme tarkoituksella lyhyemmän, ruokia oli vain kolmena päivänä ja sushi päivänä oli toisena vaihtoehtona risottoa. Sushia olemme tehneet aiemmin, ja silloin oli useampi rohkea kokeilemassa sushin tekoa.

Tässä tapauksessa näin jälkeenpäin voin sanoa, että onneksi oli vaihtoehto ruoka valmiina listalla. Sushin kohdalla sattui koko kuukauden ainoa vahinko. Olin ostanut kaupasta vahingossa riisipaperia enkä merileväarkkeja. Näin jäi sushit tekemättä. Tortillat ovat olleet tarjolla aiemmin eli tuttu ja tykätty ruoka.  Pasta garbonara kuulostaa nimenä hienommalle, vaikka kyseessä on spagettia pekonikastikkeella.

Tälle viikolle sattui makkaranpaisto retki ja se sopii mainiosti ruokateemaan. Kuinka mukavaa onkaan kokoontua yhdessä nuotion äärelle vaihtamaan kuulumisia ja eväät maistuvat aina hyvälle luonnossa. Mielestäni ruokailuun kuuluu vahvasti elämykset, kokemukset sekä yhdessäolo.
Kasvispainotteinen viikko päätti kuukautemme ja näin hieman keventäen laskeuduimme pääsiäisen viettoon. Meillä Varapäreellä on normaalisti ruokalistalla yksi kasvisruoka viikossa, toki nykyaikana termit ovat haastavia. Meillä kasvisruoka voi sisältää maitotuotteita tai kananmunaa eli kyseessä on usein kasvisosekeitto tai pinaattivelli kananmunalla. Me emme siis valmista vegaanisia ruokia kuten jotkut olivat luulleet, tälläinen väärinkäsitys on tullut palautteiden kautta esille. Tämän viikon ruokia pystyimme myymään halvemmalla kävijöille, sillä vapaaehtoinen haluaisi tarjota meille kahtena päivänä tekemänsä pääruuan.
Ruokateema näkyi Varapäreellä meidän kysymysten puussa kysymyksillä: Onko jokin ruoka, jota olet aikuisena oppinut syömään, vaikka et sitä lapsena sietänyt? Ja mikä on bravuurisi, kun laitat ruokaa? Tähän mennessä kävijöiden vastauksia on seinälle kertynyt 31 kappaletta ja on mielenkiintoista lukea miten vaihtelevia ajatuksia nämä kysymykset herätti.


Kirjoittanut

Maria

Varapäreen toiminnanohjaaja

keittiötoiminnan vastaava
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy

Yksi tarina kiusaamisesta