Mä en kiusaa – Yhdessä olemme vahvempia




 

Lokakuu tuo mukanaan Mä en kiusaa- kampanja viikot. Tämän vuoden teemana on; yhdessä olemme vahvempia, jolla haluamme nostaa esiin yhteisöjen merkityksen kiusaamisen ehkäisyssä.

 

Kampanja viikoilla tapahtuu jos jonkinmoista! Kierämme alakouluissa pitämässä yhteisötaide-pajoja, teemme aiheesta blogitekstejä, somejulkaisuja ja pidämme ryhmä-chattia tukinetissä, sekä paljon muuta! Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Esimerkiksi keskiviikkona 4.10 Kaisa ja Taneli Tenhunen pitävät istaliven klo. 12.30!

 

Haluamme myös palkita hyvän yhteisön Vuoden 2023 yhteisö tittelillä!

Ilmianna oma tai tietämäsi ihana yhteisö ja perustele, miksi juuri tämä yhteisö ansaitsisi Vuoden 2023 Yhteisö- tittelin! Perustelut voit toimittaa kampanjan sähköpostiin maenkiusaa@gmail.com. Haku on voimassa 25.9.-6.10. Vuoden 2023 yhteisön julkistamme 13.10.2023. 

 

 

Yhteisöjen merkitys kisaamisen ehkäisemisessä ja estämisessä on tärkeä ja merkityksellinen. Meistä jokainen kuuluu johonkin yhteisöön, oli se sitten työyhteisö, harrastejoukkue, perhe tai vaikka yhdistys. Parhaimmillaan yhteisöt tuovat ihmisten arkeen iloa, onnistumisia, ystävyyssuhteita ja tunteen siitä, ettei ole yksin.  Yhteisöt tuovat monen elämään siis valtavasti voimavaroja!

Kovin usein myös kiusaaminen on ryhmäilmiö. On tutkittu, että kiusaamistilanteisiin liittyy monenlaisia rooleja, ei siis vain kiusaaja ja kiusattu. Esimerkiksi puolustaja, kannustaja ja hiljainen hyväksyjä ovat kiusaamistilanteisiin liitettyjä rooleja.

Kiusaamista ehkäistäessä onkin tärkeää kiinnittää huomiota ryhmädynamiikkaan, ryhmissä kun tuppaa olemaan toistensa kanssa erilaisia ihmisiä. Toiset meistä ovat ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia ja toiset taas hiljaisempia ja se jos mikä on ok, mutta erilaisuus myös voi tuoda haasteita. Oikeasti erilaisuushan on parhaimmillaan valtavan suuri rikkaus!

 

Hyvät ja samanhenkiset ryhmät ja yhteisöt voivat myös auttaa selviytymään kiusaamisesta. Jos ihminen joutuu esimerkiksi koulussa tai työpaikalla kiusaamisen kohteeksi, hyvät ystävät ja yhteisöt voivat olla tärkeä tukiverkko.  

Kiusaamista kokevana pahinta olisi jäädä aivan yksin, sillä silloin elämästä puuttuu terve peili, johon itseään voi peilata. Kiusattu kokee herkästi, että vika on hänessä, vaikkei näin todellakaan ole, vaan vika löytyy aina jostain muualta.

Kiusaaminen vääristää kuvaa itsestä ja pikkuhiljaa alkaa uskoa kiusaajien sanoihin ja kuva itsestä ja maailmasta vääristyy. Parhaimmillaan tukiverkot auttavat kiusattua näkemään itsensä arvokkaana ja hienona juuri sellaisena kuin on!

Kiusaaminen jättää aina jäljen ihmiseen ja itsetuntoon, mutta me ympärillä olevat ihmiset voimme tehdä valtavasti sen eteen, jotta jokainen kiusattu saisi tarvitsemansa tuen ja avun!

Yhdessä voimme taistella kiusaamista vastaan paremmin, kuin yksin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy

Yksi tarina kiusaamisesta