Hyvä Paha Some
Varapäreen elokuun teemana on some ja sen hyvät ja huonot puolet.
Pidimme Jennin kanssa instaliven aiheesta torstaina 17.8 ja se on Instagramissa katsottavissa kokonaisuudessaan. Myöhemmin lisäämme myös YouTubeen koosteen parhaista paloista, kunhan saan sen editoitua!
Nykyään on lähes oletuksena, että kaikilla on joku some kanava käytössä, vaikkakaan näin ei todellakaan ole, vaan sen ulkopuolelle on jäänyt monia. Esimerkkinä monet ikäihmiset.
Kun minä olin teini, voisi sanoa, että some löi läpi. Ensin tuli mese, ircgalleria ja ii2 (tietäjät tietää), joita seurasi Facebook ja Facebookin jälkeen monet, monet muut.
Nuoruudessani somessa ei paljoa aikuisia näkynyt. Enemmänkin niin, että vanhemmat vastustivat viimeiseen asti koko hömpötystä.
Kuitenkin pikku hiljaa myös aiemmat sukupolvet löysivät tiensä Facebookiin ja nuoret alkoivat siirtyä muihin palveluihin. Tämäkin ilmiö on edelleen nähtävillä! Nuoret menevät edellä uusiin palveluihin ja vanhemmat siirtyvät perässä.
Sosiaalisen median käyttö on muuttunut paljon vuosien saatossa.
Ennen ei ollut älypuhelimia kokoajan mukana ja perheellä saattoi olla yksi yhteinen tietokone. Some alustoja ei montaa ollut.
Eikä ollut oletusta siitä, että olet kokoajan tavoitettavissa somen kautta.
Nykyään on lukemattomia sovelluksia, jotka kulkevat taskussa koko ajan ja usein yhdellä ihmisellä on useita eri kanavia käytössään. Minullakin niitä on käytössäni nopeasti laskettuna 8 ja järkytyin hiukan määrästä. En ole edes ajatellut asiaa ennen kuin nyt.
Vaikka somesta on paljon hyötyjä ja hyviä asioita, on siihen aina liittynyt myös ikävämpiä lieveilmiöitä. Ehkä ilmeisimpänä kiusaaminen ja ulkonäköpaineet.
Sosiaalisen median kanavissa tapahtuvalla kiusaamisella on monia muotoja. Se voi olla esimerkiksi:
- ryhmän ulkopuolelle jättämistä
- feikkiprofiilien tekemistä
- uhkailua
- kuvien tai tietojen julkaisemista ilman lupaa
- Vihapuhetta
- valheellisten tietojen levittämistä
- Seksuaalista häirintää ja ahdistelua
Mannerheimin lastensuojeluliiton vuonna 2021 teettämään kyselyyn vastanneista nuorista puolet on tullut kiusatuksi netissä ainakin kerran ja 80% on nähnyt verkossa muihin ihmisiin kohdistuvaa kiusaamista ja vihapuhetta. Nämä luvut ovat hälyttäviä.
Someen liittyy myös vahvasti ulkonäkö paineita ja itsensä vertaamista muihin.
Voin myöntää sortuneeni myös itse molempiin.
Kokeiltuani kaunistavaa filtteriä muistan miettineeni miksen näytä siltä. Ja vaikka aikuisena osaan kyseenalaistaa ajatukseni ja ymmärrän sen, ettei kukaan näytä siltä, tunsin ahdistusta.
Mutta vaikka olen listannut monia negatiivisia asioita somesta, on sillä valtavasti myös hyviä puolia ja se tarjoaa mahdollisuuksia nyt ja varmasti tulevaisuudessa.
On esimerkiksi ihanaa seurata ystävien kuulumisia somesta ja se mahdollistaa yhteydenpidon kaukanakin asuviin läheisiin. Somen kautta on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, löytää samoista asioista kiinnostuneita yhteisöjä tai vaikka löytää kumppani.
Sosiaalinen media on myös mullistanut aktivismia ja on syntynyt uusi someaktivismin kenttä.
Nykyään on helpompaa saada oma viesti tuhansien ihmisten silmille.
Esimerkiksi mielenterveyden haasteisiin liittyvä stigma on vähentynyt somen avulla ja yhä useampi uskaltaa kertoa omista haasteista myös sosiaalisessa mediassa!
Jos katson tulevaisuuteen minua kiinnostaa mihin some vielä menee, ja millaisia mahdollisuuksia se luo. Tekoäly on jo täällä ja se tuo varmasti aivan uuden mullistavan maailman, jonka mahdollisuuksia en osaa edes kuvitella.
Mukana tulee varmasti myös haasteita esimerkiksi deepfake ja videoiden väärentäminen (on jo nyt mahdollista ja kehittyy helpommaksi kokoajan.) Tämä tulee haastamaan meidän median lukutaitojamme!
Meillä kasvaa uusi sukupolvi, joka on elänyt koko elämänsä somen aikakaudella ja nyt yläkoulussa oleville nuorille some on luonnollinen osa elämää ja identiteettiä. Tämä tulee varmasti mullistamaan maailmaa niin hyvässä, kuin pahassakin ja me vähän vanhemmat yritämme pysyä mukana kehityksessä!
-Titta-
Kommentit
Lähetä kommentti