Minä luonnon keskellä. Juuri sellaisena kuin olen.

Meidän maaliskuun teemana on "Luonto elämässä". 

Teema on itselleni todella läheinen ja koen, että on tärkeää tuoda esille sitä, minkälainen merkitys luonnolla on meidän hyvinvoinnille. Luonnolla on meihin todella suuri vaikutus, en tiedä voidaanko me sitä loppujen lopuksi edes täysin ymmärtää vaikka luonnon vaikutuksia onkin tutkittu ja aion näitäkin tuoda tässä blogitekstissä esille. Luonto on kuitenkin käsitteenä jo niin laaja ja suuri, että miten voisimme sitä kokonaan ymmärtää? 

Olen aina tykännyt liikkua luonnossa, olla luonnon keskellä. Se rauhallisuuden ja vapauden tunne on itselle jotakin niin voimaannuttavaa ja rauhoittavaa, että en osaa sitä edes  kunnolla kuvailla sanoilla. Luonnossa saa olla juuri sellainen kuin on, saat näyttää tunteesi siellä, käsitellä tunteesi ja jättää ne halutessasi sinne luontoon. Uskon, että ainakin osa teistä lukijoista ymmärtää mitä haen tällä takaa. 


Itse liikun omassa lähimetsässä lähes tulkoon päivittäin. Seurana minulla on metsälenkillä aina meidän Jussi-labbis. Kuuntelen aina äänikirjaa lenkillä ollessa. Jos en pääse luonnon ääreen lenkkeilemään tai siellä vain olemaan niin minulle iskee hyvin pian sinne kaipuu koska koen metsässä, luonnon äärellä valtavaa rauhallisuuden tunnetta jota en muualla pysty tuntemaan (varsinkin jos stressiä tai huolia pukkaa). Luonto on itselle niin tärkeä ja merkittävä osa arkea, että en osaa kuvitella elämääni ilman sitä. Enkä koskaan pystyisi kuvittelemaan asuvani suurkaupungin ytimessä josta en pääsisi luonnon äärelle. 

Luonto on myös äärimmäisen kaunis ja meillä Suomessa luonto muuttaa ulkonäköään vuodenaikojen mukaan, ja se hämmästyttää itseäni aina uudelleen ja uudelleen! Luonto on vain niin äärimmäisen kaunis! Ja miten hämmästyttäviin asioihin meidän luontokin pystyy, miten monipuolinen ekojärjestelmä sillä on ja miten valtavasti siellä asustaa eläimiä, hyönteisiä ja kaikkea! Vaikka olen kulkenut meidän metsälenkin satoja satoja kertoja niin silti tuntuu, että joka kerran löydän jotain uutta ihasteltavaa, joka kerta ihastelen talvista maisemaan, keväällä kasvien kasvamista, lintujen kevät ääniä... aivan upeaa!


Koska luonto on itselle niin tärkeä ja tiedän sen positiiviset vaikutukset hyvinvointiin niin olen halunnut lisätä erilaista luontotoimintaa myös Varapäreeseen. Monella yhdistyksen toiminnassa mukana olevalla ei ole itsellä mahdollisuutta päästä luontoon joten koen tärkeänä sen, että yhdistyksen toiminnassa tarjoamme mahdollisuuksia päästä luonnon lähelle. Olemme monesti tehneet myös virtuaalimatkoja täältä kohtaamispaikasta käsin ja käsitelleet yhdessä erilaisia luontoaiheisia teemoja. Jo monena vuonna meillä on Varapäreessä järjestetty oma kevätseuranta jolla pyrimme kannustamaan jokaista huomaamaan kevään  muutoksia meidän luonnossamme. Itse toimin ohjaajana Voimaa luonnosta-ryhmässä. Rakastan tätä ryhmää itse paljon koska siellä mukana olevat rakastavat luontoa yhtä paljon kuin minä itse. Olen myös erittäin innoissani siitä, että Varapäre on mukana Skutsi kuulee-pilotissa jota kautta olemme saaneet toimintaamme koulutettuja luontolähettejä ja kesäkuussa meillä Kiuruvedellä järjestetään luontokurssi! Niinpä, aivan älyttömän hienoa! Ja kehun vielä sen, että meiltä Kiuruvedeltä tähän luontolähetti koulutukseen ilmoittautui peräti seitsemän immeistä! (Oli muuten suurin määrän yhdeltä paikkakunnalta koko koulutuksessa, hyvä me!)


Mutta sitten haluan tuoda vielä lyhyesti esille niitä tutkittuja vaikutuksia joita luonnolla meihin on. Hyvä on muistaa, että luonto vaikuttaa meihin jokaiseen eri tavalla mutta luonnon vaikutuksissa on varmasti paljon yhtäläisyyksiäkin kuten:

  • Fyysinen aktiivisuus lisääntyy kun luonto itsessään houkuttelee liikkumaan. Luonnossa tulee liikuttua huomaamatta reippaasti ja liikunta on monipuolista verrattuna sisätiloihin.
  • Luonnolla on elvyttäviä vaikutuksia meihin esimerkiksi stressi vähenee, keskittymiskyky paranee, syke hidastuu ja verenpaine laskee.
  • Luonnossa liikkuminen edistää jopa sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa meihin myönteisesti jota kautta suhtaudumme myönteisemmin toisiin ihmisiin.
  • Yksinkertaisuudessaan luonnossa liikkuminen nostaa meidän mielialaa hyvin nopeasti. (Mieti, on tutkittu että vain 5 minuuttia luonnossa jo parantaa meidän mielialaa! Vain 5 minuuttia!)


Luonto on itselle äärimmäisen tärkeä paikka. Rakastan meidän Suomen metsiä ja koen jo rentoutumista ja rauhaa pelkästään kun ajattelen metsässä olemista tai haistan metsän tuoksun. Toivon, että jokainen löytäisi ilon luonnosta itselleen ja juuri sen sopivamman tavan oleskella luonnossa tai päästä luontoon. 

Nyt maaliskuussa kannustan jokaista nauttimaan ihanasti ja aurinkoisista talvipäivistä luonnon helmassa!
-Johanna

Ps. Tässä kuussa tulossa minulta myös Varapäreen somekanaville videota jonka kautta pääset tutustumaan mun vakkari metsäpolulle! Muista katsoa!Lähteet:

Terveyttä ja hyvinvointi luonnosta -Luontoon.fi

Luonto ja terveys -Metsähallitus

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?