Noin joka viiden suomalainen sairastuu masennukseen. On aika ymmärtää miltä masennus voi näyttää.

Noin joka viides sairastuu masennukseen Suomessa. Masennus voi tulla meille jokaiselle. Ikävä vieras jonka kanssa voi olla erittäin vaikeaa elää. 

Vaikka mielenterveys on meillä jokaisella silti siitä puhutaan liian vähän ja siihen liittyviä asioita edelleen monesti hävetään ja yritetään piilotella. Valitettavasti olen huomannut myös paljon asenteita ihmisillä, jotka ajattelevat, että mielenterveyteen liittyvät haasteet olisivat ihmisen oma vika. Tähän törmää varsinkin kun puhutaan masennuksesta, työuupumuksesta ja ahdistuksesta. 

Haluaisinkin nyt saada lisättyä ihmisten tietoisuutta erityisesti masennuksesta ja siitä, millä tavalla masennus voi näkyä ihmisessä ja minkälaisia oireita siihen liittyvät. (Pst. Muistutan tässä välissä, että kannattaa lukea meidän aiempia blogitekstejä joissa tulee esille miten yleistä masennus on Suomessa ja mitä kaikkea muuta tilastollista faktaa tähän liittyy.) 

Masennustahan luokitellaan lieväksi, keskivaikeaksi, vaikeaksi tai psykoositasoiseksi. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua saadaan masennukseen sitä helpompi sitä on lähteä hoitamaan ja selvittämään, miksi masennus on tullut. Apua kannattaa ottaa vastaan koska oma elämä paranee valtavasti kun taakkaa voi jakaa jonkun toisen kanssa.

Masennus voi näkyä hyvinkin monella tavalla ja se on hyvin yksilöllistä. Olen elämäni aikana kohdannut monia ihmisiä joilla on eri tasoinen masennus. Toisista sen näkee, toisista ei. Joskus olen ollut yllättynyt siitä, että ihminen kertoo hänen sairastavan masennusta. Masennus ei siis näy leimana otsassa. 

Masennus voi näkyä seuraavilla tavoilla:

  • erilaisia uniongelmina
  • ruoka haluttomuutta tai liika syöminen
  • apaattisuus
  • ylienergisyys
  • itsekriittisyys, itsensä arvostelu
  • keskittyminen on huonoa, ei pysty tarttumaan toimeen
  • ei koe mielihyvää tai nautintoa mistään
  • levottomuutta liikkeissä tai päinvastoin liiketoiminta hidastuu
  • tunteita voi olla suru, alakuloisuus, ahdistus, turtuneisuus
  • pahimmassa tapauksessa itsetuhoisia ajatuksia tai käyttäytymistä
  • fyysisiä oireita ja tuntemuksia kehossa


Kaikkia oireita ei tule kaikille masentuneille. Vaan se tosiaan on hyvin yksilöllistä ja vaihtelevaa miten masennus kenessäkin näkyy ja miten oirehtii. Meidän siis tulisi ymmärtää masennukseen liittyviä asioita paljon paremmin ja antaa tukea ja ymmärrystä masennusta sairastavalle. Missään nimessä heidän tuntemuksiaan ja kokemuksiaan ei tulisi mollata tai vähätellä, siitä ei ole apua. Päinvastoinen sellainen saattaa pahentaa vain oireiden laatua esimerkiksi itseään syyllistää enemmän tai itsekritiikki lisääntyy.

Muistutan tässä vaiheessa, että meistä jokainen tuntee masennukseen liittyviä oireita elämänsä aikana. Meistä kukaan ei selviä elämästä ilman pettymyksiä, epäonnistumisia, surua. Tärkeintä on huomata milloinka masennuksen tunne ottaa niin sanotusti vallan ja kun tunne jatkuu pitkään. Hetkellinen tai lyhytaikainen alakuloisuus ei ole vielä masennusta. Masennus diagnosoidaankin sillä perustein, että masennuksen oireita on ollut päivittäin yli kahden viikon ajan. Joillakin masennuksen oireet haittaavat merkittävästi toimintakykyä ja erityisesti tällöin on tärkeää saada nopeasti ammattiapua itselleen.

Se mistä masennus "syntyy" tai mikä sitä aiheuttaa niin ei ole olemassa yksiselittäis vastausta. Siihen on voinut vaikuttaa monet asiat ja monet tekijät. Joskus voi olla niin, että ikäviä asioita tapahtuu elämän aikana niin useita, että jossakin vaiheessa niiden taakka on vain liikaa. Joskus mukana voi olla perinnöllisiä tekijöitä, ympäristön vaikutteita tai muuta vastaavaa. Joskus kaikki nämä voivat olla mukana. Ei ole siis olemassa yhtä vastausta siihen, miksi jollekulle tulee masennus ja toiselle ei. Ja jos masennus tulee niin itseään siitä ei pidä syyllistää tai sättiä.

Nyt heitänkin pienen ajatuksen niille, jotka eivät ole kohdanneet masentunutta ihmistä tai jotka eivät kenties tiedä masennuksesta niin paljoa. Mieti, jos sinulla olisi kokoajan läsnä varjo. Varjo joka ei jätä sinua rauhaa ja joka valtaa sinut kokonaan. Joudut kulkemaan sen varjon kanssa kokoajan ja joka paikassa. Samaan aikaan se varjo vie sinusta energiaa, se vie sinun ilon, se vie sinun nautinnon, kaiken positiivisen ja asettaa tilalle mustaa, hävittää värit ja ilon maailmasta kunnes kaikki näkyy harmaana ja negatiivisena. 



Kohdatkaamme jokainen ihminen arvostavasti. Annetaan toisillemme ymmärrystä ja tukea. Autetaan toisia. Kuunnellaan toisiamme. Ja eritysiesti, kun toisella menee huonommin silloin ojennetaan käsi auttamaan.

-Johanna-


Ps. Tässä vielä hyvä video, joka kannatta käydä katsomassa I had a black dog, his name was depression 

Ja tiesitkö, että Harry Potter tarinoissa olevat Ankeuttajat kuvaavat masennusta?


Lähteet:

Mieli ry

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Inkan matkasta paikka auki työntekijänä

Paikka auki – Polku kohti uutta

Uusi apuohjaaja Riina esittäytyy