Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10. Ota hetki ja pohdi, mitä sinä voit tehdä mielenterveystyön hyväksi kuin myös itsesi hyväksi.


 

Tänään maanantaina 10.10. vietetään maailman mielenterveyspäivää! 

Tämän vuoden teemana on "Tee mielenterveydestä ja hyvinvoinnista kaikkien globaali prioriteetti".

Seuraava on tekstin pätkä on suomennettu suoraan Maailman mielenterveysliiton sivuilta:

"Mielenterveysongelmia esiintyy elämässämme, perheissämme, työpaikoillamme ja yhteisöissämme, ja ne vaikuttavat kaikkiin. Meidän on tehtävä mahdollisimman paljon ehkäistäksemme mielenterveysongelmia – yksilöinä ja yhteiskunnassa. Kehotamme edelleen valtakunnallisia ja paikallisia viranomaisia ​​priorisoimaan ihmisten mielenterveydelle vaarallisten tekijöiden vähentämistä, sitä suojelevien tekijöiden tehostamista ja ihmisten menestymisen edellytysten luomista."

Mielenterveydestä ei voi omasta mielestäni puhua koskaan liikaa. Ja omasta mielestä siitä puhutaan edelleen liian vähän ja edelleen sitä pidetään jotenkin häpeällisenä asiana jos sitä nostetaan esille tai kerrotaan siihen liittyvistä haasteista tai ylipäätänsä jos kertoo, että miten hoitaa omaa mielenterveyttä.

Hölmön hommaa sanon minä!

Ihan yhtälailla me ylläpidämme ja huolehdimme fyysisestä terveydestä joten miksi emme tekisi samaa omalle mielelle? Monesti emme ajattele, että meidän ihan joka päiväiset päätökset vaikuttavat meidän omaan mielen hyvinvointiimme todella paljon. Joskus on hyvä pysähtyä tämän asian äärelle. Mitä voin arjessani tehdä, jotta jaksan paremmin? Olenko pääsääntöisesti millä tuulella? Jaksanko kohdata ihmisiä arjessa vai tuntuuko se vaikealle? Mitä minulle oikeasti kuuluu?

Elämän aikana meidän mielen hyvinvointimmekin ottaa kolauksia. Kukaan ei selviä elämästä ilman niitä, toisille niitä kolauksia tulee enemmän kuin toisille. Ja toisille ne kolhut ovat isompia kuin toisilla. Jokaisella meillä on varmasti elämän aikana jonkinlaisia haasteita oman mielen hyvinvoinnin kanssa. Se joka väittää, että ei ole niin valehtelee. Ei elämä ja arki ole aina kivaa ja onnellista, helppoa ja mutkatonta. Joskus se potkii rankasti ja arki väsyttää sekä uuvuttaa.

Elämän haastavissa tilanteissa onkin ratkaisevaa se, kuka voi auttaa siinä hetkessä pääsemään takaisin jaloilleen. Keneltä voi saada tukea ja apua jotta pääsee taas elämään kiinni ja pikku hiljaa pystyyn. Valitettavasti yhteiskunnalliset päätökset ja muutokset ajavat monia mielenterveyspalveluita huonompaan suuntaan esimerkiksi hoitopaikkoja vähennetään ja terapiaan on edelleen hyvin vaikea päästä. Olemme myös alueellisesti usein eriarvoisessa asemassa Suomessa, toisella paikkakunnalla on kiinnitetty huomiota palveluiden pääsyssä kun toisissa taas saat odottaa kuukausien ajan (jopa pidempään).

Ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön tulisi ehdottomasti kiinnittää enemmän huomioita ja lisätä sitä Suomessa. Valitettavan paljon mielenterveyden haasteet lisääntyvät joka ikäluokassa, mutta silti muutosta mielenterveystyöhön ei tapahdu. Suunta on aivan väärä. Loppujen lopuksi mielenterveyden häiriöiden hoitaminen on kalliimpaa kuin ennaltaehkäisevätyö tai nopeampi terapiaan pääseminen. OECD:n raportin mukaan mielenterveyden häiriöt maksavat Suomessa vuosittain noin yksitoista miljardia euroa. 

Kyllä, luit oikein!

Mitä nopeammin ihminen saa apua niin sitä todennäköisempää on, että hoidon tarve ei kasva ja tilanne saadaan nopeasti "kuriin". Näin ainakin loogisesti ajateltuna, eikös vaan? Ja niinpä, on kaikin puolin järkevää ja inhimillistä!






On arvioitu, että vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Jos ajattelee asiaa niin, että olet huoneessa jossa on kymmenen ihmistä niin todennäköistä on, että kahdella heistä on masennusta tai joku muu mielenterveyden häiriö. 

Tilastojen valossa Suomessa mielenterveyden häiriöt ovat entisestään lisääntynyt ja erityinen huoli ainakin itselläni on lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Juuri viikonloppuna näin instagramissa Helsingin sanomien julkaisun, jossa näytettiin grafiikkaa miten akuutissa kriisissä Suomen terveydenhuolto on. Silmään sieltä itselle nousi erityisesti grafiikka nuorisopsykiatrian lähetteiden määrän kasvusta Hussissa. Lähetteiden määrä on lähes TUPLAANTUNTUT kuuden vuoden aikana! TUPLAANTUNUT!

Ja juuri tähän meidän tulisi kohdistaa nopeaa hoitoon pääsy ja sitä ennaltaehkäisevää työtä. Erikoissairaanhoito on kallista verrattuna siihen, että lisättäisiin esimerkiksi nuorten palveluihin tai koulun terveydenhuoltoon lisätyöntekijöitä jokaisella alueella. On siis käsittämätöntä, että Suomessa maksetaan kalliista hoidosta kun ratkaisuja näihin suuriin ongelmiin on jo olemassa ja niitä voitaisiin helposti toteuttaa. Olisi voinut ajatella, että sote muutoksen yhteydessä olisi näitäkin vanhoja huonoja rakenteita ravisteltu tai murskattu kokonaan ja luotu uudenlainen työmalli. 

Vuosien aikana olen Varapäreen toimintaan liittänyt vahvasti osaksi ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tekemisen yhteistyössä Kiuruveden koulujen kanssa. Yhteistyön tekeminen on ollut sujuvaa jokaisen tahon kanssa ja uskon, että syy tähän on se, että työlle on oikeasti tarvetta ja se koetaan tärkeäksi asiaksi. Itsestä onkin ollut mahtavaa huomata, mitenkä Kiuruvedellä monet tahot haluavat satsata mielenterveystyöhön. 

Ollaan siis Kiuruvedellä tässä asiassa suunnan näyttäjiä toisille ja näytetään mallia!

Hyvää mielenterveyspäivää juuri sinulle!


-Johanna-


Lähteitä:

Word mental health day

Tilastotietoa mielenterveydestä



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy