Kiusaamisblogi #Erilaisuusonrikkaus22

 



Yläkoulussa tunsin itseni oudoksi, erilaiseksi ja ennen kaikkea vääränlaiseksi. Kuulin päivittäin muilta oppilailta siitä kuinka outo olin. Minua kiusattiin.

Syitä siihen tuntui olevan monia. Pukeuduin väärin, kehoni oli vääränlainen ja muotoinen, sekä minulla oli nuorempana paljon pisamia. Lisäksi vanhempani olivat eronneet ja minua kiusattiin jopa siitä, että asuin isäni kanssa kahdestaan. Syitä löytyi aina teinpä minä, miten tahansa.

 

Minulla meni pitkälle aikuisuuteen ymmärtää, ettei minussa ollutkaan mitään vikaa, eikä kiusaamiskokemukseni kertonut minusta oikeastaan mitään. Enemmän se kertoi niistä monista kiusaajistani, jotka huutelivat perääni käytävillä, tai yrittivät kampittaa, kun kävelin ohi.

Kiusaaminen kertoi ehkä sen, että kiusaajani voivat huonosti tai ainakin sen, etteivät he uskaltaneet vastustaa ryhmäpainetta.

Se kertoi myös vääristyneestä ryhmädynamiikasta meidän luokassamme ja koulussa ja siitä, että kiusaamisen ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi tehdyt toimet eivät onnistuneet ja olivat riittämättömiä, vääränlaisia, eikä toimet eivät olleet oikeanaikaisia.

 

Keskustelin jokin aika sitten tutun yläasteikäisen nuoren kanssa koulusta, kiusaamisesta ja erilaisuudesta. Hän sanoi, että ”Tuntuu, että yläasteella ja elämässä pärjää, jos on samanlainen kuin kaikki muut ja pyrkii hukuttautumaan massaan. Silloin sulle ei naureta.”

 

Jäin pyörittelemään ja pohtimaan ajatusta mielessäni ja olin hiukan pettynyt. Tunnistin tuon nuoren ajatuksen omista yläkoulu ajoistani, mutta olin toivonut ajan muuttuneen niin paljon, ettei yhdenkään nuoren tarvitsisi tuntea enää niin. Tarkemmin pohdittuna ajatus olikin aika naiivi.

 

Mä en kiusaa kampanjan teema on tänä vuonna: Erilaisuus on rikkaus.

 Oikeastaan meistä kaikkihan on erilaisia ja kukaan ei ole täysin samanlainen kuin joku toinen. Silti tänäänkin jossain joku nuori (tai vanha) joutuu kokemaan kiusaamista, naurun alaiseksi joutumista ja ulkopuolisuutta, koska on erilainen.

 Keräsin lähipiiriltäni typeriä syitä, mistä on kokenut kiusaamista ja tein siitä kuvan. Kuvaa tehdessä minulle varmistui ajatus siitä, olitpa millainen tahansa, olipa sinulla millaisia ominaisuuksia tahansa, kiusaaja löytää jonkin asian, josta kiusata, jos niin haluaa.

 Onkin tärkeää muistaa, ettei kiusaaminen koskaan ole kiusatun syy!

 

Oikeastaan nämä kiusaamisen syyt eivät ole syitä. Ne ovat vain niitä helposti nähtävissä olevia asioita, ja syyt ovat syvemmällä.

 

Nuortennetti.fi – sivusto kertoo, että kiusaaminen on aina ryhmäilmiö, joka ei koskaan johdu kiusatusta. Nuorten netin mukaan kiusaamisen syitä voivat olla esimerkiksi:

-          Kiusaaja voi toiminnallaan varmistella omaa asemaansa ryhmässä. Tavoitteena voi olla saavuttaa suosiota ja hyväksyntää ryhmässä. Kiusaajan sosiaaliset taidot, itseluottamus ja/tai hyvinvointi voi olla puutteellisia.

-          Kiusaaja saattaa purkaa omaa pahoinvointiaan kiusatun harteille. Tämä ei kuitenkaan koskaan ole oikeutus huonolle käytökselle, ja olisikin tärkeää oppia purkamaan pahaa oloaan rakentavasti.

-           Voi myös olla, että kiusaaja on myös itse kiusattu.

-          Opettajan/ ohjaajan/ turvallisen aikuisen tukea tarvitaan ryhmän dynamiikan, sekä ilmapiirin rakentamiseksi ja korjaamiseksi.


-Titta-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Inkan matkasta paikka auki työntekijänä

Paikka auki – Polku kohti uutta

Uusi apuohjaaja Riina esittäytyy