"Minä osaan!" Ajattele positiivisesti niin huomaat oman osaamisen paremmin.

Vietämme Osaaminen näkyviin -viikkoa ja Varapäre on jälleen kerran mukana viikossa! Tärkeä teema jota nostaa esille ja herätellä keskustelua!

"Osaamista kertyy monissa ympäristöissä: työelämä, arki, harrastus, vapaa-aika, perhe-elämä, koulutus, kurssit jne. Kaikkialla syntyvä osaaminen on arvokasta! Jokaisella on monenlaista ja moninaista osaamista, ja kun sen huomaa, löytää osaamiselleen käyttöä. Osaaminen on itsessään arvokasta, ja sen huomaaminen ja näkyväksi tekeminen on merkityksellistä osallisuuden, toimijuuden, sivistyksen, hyvinvoinnin ja työllisyyden näkökulmista." -kamppiksen sloganit

Oletko pysähtynyt koskaan miettimään sun osaamista? 

Moni vastaa tähän kohtaan varmastikin, että "tottakai, ainakin silloin kun olen tehnyt CV:tä ja työhakemusta".

Mutta mitä vastaat siihen, että oletko huomannut kaiken sun osaamisen? Ootko päivittänyt sun hakemuksen osaamisluetteloa vuosien saatossa vai meneekö se samalla kaavalla? Saatko sun osaamista esille sun työssä? Osaatko "markkinoida" itseäsi?

Itse koen edelleen haastavana tämän itsensä markkinoinnin ja oman osaamisen esille tuomisen. Se on haastavaa ainakin omalla kohdalla koska jotenkin itsensä markkinointi ei kuulu meidän suomalaisten kulttuuriin. Jotenkin sitä on pienestä asti oppinut, että itseään ei pidä kehua, ylistää tai nostaa esille, vielä joku saattaa ajatella että on ylimielinen ihminen ja itseään täynnä.

Aika huono ajattelutapa. Tiedän!

Olen tästä itsekin pyrkinyt eroon vuosien mittaan ja erityisesti nyt omassa työssäni pyrin entistä enemmän siihen, että omaa osaamista tuodaan esille, tuodaan se hyötykäyttöön osaksi omaa työtä ja työyhteisö, opetellaan rohkeasti uusia asioita ja opitaan koko ajan uutta.

Kaikki lähti tänä vuonna itselle liikkeelle siitä kun rupesin miettimään mitenkä voisimme olla tänä vuonna mukana tällä viikolla. Mitä mä voisin tehdä sellaista josta on hyötyä myös toisille? Ja vastaushan oli mun päässä kun sitä kaivelin sieltä esille. 

KIELTEINEN ajattelutapa, joka estää monesti osaamisen esille tuomisen on asia joka koskettaa meitä kaikki. Vanhat juurtuneet ajattelutavat, "ei saa kehu itseään liikaa" nousee meillä monella heti esille kun pitäisi itseään hieman nostaa jalustalle. 

Joten vastakohtana sille POSITIIVISIA ajatuksia ja huomioita oman osaamisen pohdintaan ja ajatteluun."Minä osaan!" on lausahdus, joka meidän jokaisen on syytä opetella. Jo pienestä pitäen! Jo lapsille pitäisi opettaa olemaan ylpeä omista taidoista, kannustaa harjoittelemaan, iloitsemaan uuden oppimisesta ja antamaan itselleen aikaa oppia. 

Tärkeää olisi oppia huomaamaan oma kehittyminen ja omat olemassa oleva osaaminen sekä hyödyntämään niitä omassa arjessa, elämässä kuin työssä tai opiskelussa. Omia osaamisen taitoja voi käyttää monella eri tavalla ja joskus olisikin ihan syytä rikkoa vanhoja menetelmiä/työtapoja/oppimisen kulttuuria niin tällöin voi saada aikaan uusia, toimivia tapoja esille ja muutettua meidän rakenteita!

Itse kannustan (ja teen myös itse) meidän Varapäreen työntekijöitä ajattelemaan "laatikon ulkopuolelle". Toteuttamaan työtä omien vahvuuksien kautta, ajattelemaan rohkeasti ja kokeilemaan uusia juttuja ilman, että pelkää epäonnistumista. Koska epäonnistumistenkin kautta oppii uutta, niin työstä kuin itsestäkin. Sekin on jo jotain, joten en sanoisi sitäkään täydelliseksi epäonnistumiseksi. Tärkeintä on, että huomaa asiat mitkä ei toiminut ja ei tee samoja juttuja uudelleen. 

Rohkaisen jokaista työnantajaa enemmän ottamaan huomioon työntekijöiden eri osaamisen alueita. Ajattelemaan rohkeasti myös itse siinä asiassa, että mitenkä työntekijöiden osaamista voisi nostaa enemmän esille työssä, voisiko työmotivaatiota parantaa sitä kautta, voisiko sitä kautta löytyä uusia, luovia ja innovatiivisia tapoja tehdä työtä tai tuoda työtä sitä kautta enemmän esille, millä tavalla työtä voidaan kehittää ja muuttaa työntekijöiden osaamisen kautta? 


Tule sinäkin mukaan viettämään Osaaminen näkyviin-viikkoa ja pohdi samalla omaa osaamistasi! Älä ole vaatimaton ja ujo vaan ole ylpeä!


-Johanna-


Lisätietoja voit katsoa viikon sisällöstä Osaaminen näkyviin.

Samoin lisätietoja löytyy paljon Jatkuvan oppimisen palvelukeskuksen sosiaalisesta mediasta ja paljon materiaalia löytyy #osaaminennäkyviin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy

Yksi tarina kiusaamisesta