Kiusaamisen vastaiset viikot jo neljännen kerran! #erilaisuusonrikkaus22

 

Mä en kiusaa-kampanjan puitteissa taas järjestetään jo neljännen kerran kiusaamisen vastaiset viikot täällä Kiuruvedellä!

Siis aivan huikeeta! Rehellisesti sanottuna en olisi uskonut aikoinaan kun kamppista pystyyn kasattiin, että sen puittessa vielä hommia tehdään vuosien päästä. Mutta ehkäpä tämä on merkki siitä, että kampanjaa pidetään tärkeänä ja kiusaamisen vastaista työtä ei tehdä koskaan liikaa.

Tämän vuoden teemaksi valikoitui "erilaisuus on rikkaus". Haluammekin tällä teemalla muistuttaa jokaista siitä, että olemme kaikki erilaisia ja niin  kuulu ollakin. Olemme omana yksilönä arvokkaita ja tärkeitä, ja olisihan meidän maailma ja elämä melko tylsä paikka jos olisimme kaikki samanlaisia. Erilaisuus on rikkaus jota tulee vaalia ja arvostaa. 

Surullista onkin lukea uusimpia tilastotietoja koskien koulukiusaamista. Uusimman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemään kouluterveyskyselyiden mukaan koulukiusaaminen on lisääntynyt edelliseen kyselyyn verrattuna. Erityisesti koulukiusaaminen on lisääntynyt tyttöjen keskuudessa. Edelleen tyttöjen keskuudessa tapahtuva kiusaaminen on monesti "piilossa", "näkymättömissä" tapahtuvaa kiusaamista jonka takia sitä voi olla vaikeampi havaita ja huomata. Kun taas pojilla kiusaaminen on enemmän fyysistä ja helpommin havaittavampaa. Sosiaalisessa mediassa kiusaamista tapahtuu yhä useammin ja erilaisten sovellusten kautta kiusaaminen voi jäädä tosiaankin huomaamatta aikuisilta.

Kiuruvedellä 4.-5. luokkalaisista koulukiusaamista vähintään kerran viikossa kokee 5,6 prosenttia ja 8.-9.-luokkalaisista peräti 14,4 prosenttia! Yläkoululaisten keskuudessa tämä luku on aivan järkyttävän suuri. Ihan vertailun vuoksi Iisalmessa vastaava luku yläkoulussa on 4,8 prosenttia ja Sonkajärvellä 6,0 prosenttia. Vastaavista Iisalmessa ja Sonkajärvellä alakouluissa on suurempi kiusaamisprosentti.

Tilastojen valossa työtä riittää, että kiusaamista saadaan vähennettyä. Uskon vahvasti siihen, että hyvä yhteistyö ja avoin tiedottaminen eri toimijoiden, koulun ja perheen kanssa on avain asemassa ja äärimmäisen tärkeää. Koulukiusaamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tulisi koulussa aktiivisesti puhua ja nostaa tätä esille. Osana Varapäreen ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä on kiusaamisesta kertominen yläkoululaisille ja tämä teema tulee pysymään osana tätä työtä jatkossakin. 

Kampanjan kautta olemme aina pyrkineet tuomaan esille hyviä kaveritaitoja ja positiivista otetta kiusaamisen vastaiseen työhön. Ja tätä linjaa haluamme jatkaa edelleen! Haluamme toiminnalla kannustaa jokaista pohtimaan omaa toimintaansa toisten kanssa, miettimään miten itse voisi tehdä jotta kiusaaminen vähenee, miten olla hyvä kaveri/tiimiläinen ja miten itse toimii ihmisten parissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Työvälineeksi olemmekin tänä vuonna kehittäneet "Keskustellaan kiusaamisesta -kortit", jotka on jokaiselle ladattavissa kamppiksen nettisivuilla. Keskustelukortit on kehitetty sitä varten, että aiheesta olisi helpompi keskustella lapsen tai nuoren kanssa. Korttien kysymykset herättelee myös omaan pohdintaan kuin myös korttien kanssa käyty keskustelu ei syyllistä eikä tuomitse vaan niiden kautta voidaan nostaa esille kiusaamiseen liittyviä tilanteita yhdessä.

Keskustellaan kiusaamisesta -korttien yksi korteista.

Kiusaamisen vastaiset viikot alkavat tosiaan tänä vuonna sunnuntaina 2.10. Perheiden Bulevardi tapahtumalla. Tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Päivänkoti Päivänkakkaran kanssa sekä lisäksi on mukana muitakin yhteistyö tahoja. Tapahtuma järjestetään Kiuruvedellä rantareitillä (kesäteatteri Eerola-Päiväkoti Päivänkakkara väli) klo 11.00-14.00. Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille. Tapahtuma tarjoaa rantareitin kulkijoille hyvän olon ja mielen elämyksiä Kiuruveden kauniissa kaupunkiluonnossa. Mukaan voi tulla yksin, perheen, kaverin tai vaikkapa koiran kanssa kiertämään reitti Meijerin rannasta Eerolaan tai toisinpäin!

Matkan varrella voit mm. tehdä luontotaidetta, jumpata, ratsastaa keppareilla ja hevosella, hoivata lampaita ja kaverikoiria (paikalla meijerin rannassa klo 11.00-12.00/30) sekä syödä eväitä nuotiolla. (Saa ottaa myös omia eväitä!)
Myös Tonttu Vikkeläisen huhutaan liikuskelevan paikalla jututtamassa kenties osallistujia ja pohtimassa kaveritaitoja.
Talli taitavat kaviot Järjestää Talutusratsastusta 2 euron hintaan (käteinen tai kortti). Myynnissä myös lammastuotteita.
Kiuruveden seurakunta järjestää Mikkelinpäivän perhejumalanpalveluksen ennen tapahtumaa klo 10.00 alkaen! Päivän retkieväät tarjoaa Kiuruveden seurakunta ja makkarat Kiuruveden k-supermarket. Myös omia eväitä saa ottaa mukaan ja kannattaa olla nopea nimittäin eväitä on varattu rajallinen määrä.


Tänäkin vuonna meillä on piirustuskilpailu. Teemana on "erilaisuus on rikkaus". Piirustuksen voi palauttaa Kiuruveden kirjastolle, muista palauttaa se viimeistään 9.10. Näistä piirustuksista kokoamme kirjastolle sitten lokakuun ajaksi taidenäyttelyn. Ja kannattaa muuten osallistua koska jokaisesta sarjasta suoritetaan kaikkien osallistujien kesken arvonta ja palkintoja on lahjakortti Kiuruveden kirjakauppaan. Kiitos Helmiinoille palkinnoista!

Vuoden työyhteisö 2022 titteliä ollaan myös jakamassa! Titteli tullaan jakamaan meille tulleiden ilmiantojen kautta. Osallistuminen ei vaadi muuta kuin ilmiannon tekemisen ja lähettämisen joko säpöllä tai somekanavan kautta. Perustele miksi jokin työyhteisö ansaitsee vuoden työyhteisö tittelin. Voit tehdä ilmiannon omasta työyhteisöstä tai työyhteisöstä jossa et ole itse mukana vaan koet että siellä on hyvä työporukka ja olet saanut hyvää palvelua. Valittu työyhteisö voittaa itselleen tunnin Pauliinan liikkeeseen. Kannattaa siis osallistua mukaan! Ilmiantoja otetaan vastaan 9.10. saakka.

Kiusaamisen vastaisilla viikoilla käymme yläkoululla luennoimassa kiusaamisesta ja nuorten kokemasta yksinäisyydestä. Tänä vuonna järjestämme myös 5.-6.luokkalaisille Kiuruveden kulttuuritoimen kanssa pakohuoneen ja työpajan yhteistyössä. 

Somen puolella ollaan myös aktiivisia ja tarkoituksena on järjestää muutama insta live, julkaista blogitekstejä ja Tukinetissä järjestämme kaksi kertaa kiusaamista kokeneille vertaisryhmächatin.

Tule sinäkin mukaan viettämään kiusaamisen vastaisia viikkoja! Ole mukana tekemässä tärkeää työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen!

-Johanna-

Mä en kiusaa -kampanjan löydät:
@maenkiusaa instagram, facebook ja tiktok.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mykkäkoulusta työtehtävien tahalliseen vaikeuttamiseen - Työpaikkakiusaaminen ilmenee eri tavoin.

Uusi apuohjaaja Elina esittäytyy!

Toiminnanohjaajan esittely ja ajatuksia luovuudesta