Lisäämällä luovuutta omaan työhön voidaan parantaa myös työssä jaksamista. Miten saada luovuutta lisää työhönsä?

Työelämä on elänyt jonkin aikaa jo tietynlaisessa murrosvaiheessa. Työelämän rakenteet ovat muuttuneet ja työntekijöiden tiettyjä piirteitä arvostetaan entistä enemmän esimerkiksi luovuutta, empatiaa ja aloitteellisuutta. Työssä on mukana entistä enemmän teknologiaa ja erilaisia digipalveluita. Työntekijöiltä odotetaan uuden oppimista kokoajan ja ajan hermolla pysymistä.

Samaan aikaan kun rakenteet ovat muuttuneet sitä useampi kokee työuupumusta, "burn out" iskee voimalla ja siitä toipuminen viekin sitten aikaa. Työterveyslaitos on tehnyt laajan tutkimuskyselyn Miten Suomi voi? joka antaa paljon tietoa siitä, mitenkä työuupumus on lisääntynyt Suomessa ja minkälaisia oireita siihen liittyy. Korona on heikentänyt työssäjaksamista paljon mutta se ei ole ainoa asia joka selittää asiaa. Monilla aloilla ei tunnisteta työuupumuksen oireita tai niihin reagoidaan edelleen hitaasti. Ihmiset, jotka kokevat työssään "työn imua" jaksavat ja voivat paremmin. Mitenkä siis lisätä tätä meidän työhön? Uskon, että ratkaisuna on tähän työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen, avoin keskustelu  mutta myös omien vahvuuksien ja osaamisen hyödyntäminen työssä, päästä tekemään työtä omalla tyylillä ja tuoda mukaan luovaa työotetta.



Viime vuosina olen päässyt tekemään omaa työtäni sosiaalialalla hyvinkin luovasta ja eri tavoilla, päässyt kokeilemaan uusia tapoja. Olen päässyt tekemään työtä omalla tyylillä ja sitä kautta oma työhyvinvointi on kasvanut merkittävästi. Tiedostan tässä vahvasti sen, että se on mahdollista sen takia, että olen toiminut järjestö- ja yhdistyskentällä jossa vapaus oman työn tekemiseen on suurempi kuin esimerkiksi julkisella puolella. Työkentällä on siis suuri merkitys mutta sanoisin, että jokaiseen työhön voi lisätä hieman, hippusellisen sitä omaa tyyliä, omaa luovuutta tehdä ja työskennellä sekä keksiä ja kehittää uusia innovatiivisia tapoja työskennellä niin, että oma työ tuntuu omalta. Ja varsinkin siinä vaiheessa on hyvä lähteä purkamaan vanhoja käytänteitä ja rakenteita kun ne eivät enää vastaa asiakkaiden tarpeita sopivalla tavalla tai hyöty suhdanne jää pieneksi tai lyhytaikaiseksi.

Haluan kertoa tässä blogitekstissä millä tavalla minä olen tuonut omaan toiminnanjohtajan työhöni luovuutta ja innovatiivista työotetta kuin myös sen, millä tavalla minä kannustan meidän työyhteisöä samaan työtapaan. 

Nyt saat vinkkejä, millä tavalla sinä voit kokeilla lisätä luovia ja innovatiivisia työotteita sun omaan työhön.

1. Uskalla rohkeasti kokeilla.

Niinhän sitä sanotaankin, että jos ei uskalla mitään tehdä niin ei kyllä mitään myöskään saa. Sama asia on tämän kanssa. Pitää vaan rohkeasti kokeilla työssäkin uusia asioita, kokeilla mikä asia toimii. Kaikki ideat ei toimi niin kuin oli ajatellut, mutta se ei haittaa. Epäonnistuminen kuuluu työhön ja niistä oppii. Sen jälkeen on syytä miettiä, miksi se ei toiminut ja mikä meni vikaa. Sitten voi kokeilla eri tavalla uudelleen.

Joskus olen myös huomannut, että epäonnistuneen idean kokeileminen myöhemmin voikin tuottaa jo tulosta. Joten ensimmäisestä epäonnistumisesta ei kannata kokonaan lannistua.



2. Uteliaisuus uusia menetelmiä ja työtapoja kohtaan.

Ole utelias uusia asioita kohtaan. Ota ne avosylin vastaan ja kokeile niitä. Voit kokeilla eri menetelmiä ensin vaikka itse jonka jälkeen voit siirtää niitä myös koko työyhteisöön.

Näiden uusien menetelmien ja työtapojen kautta voidaan luoda työyhteisöä tiiviimmäksi ja toimivammaksi kokonaisuudeksi. Itse olen huomannut, että mentoroinnissa erilaiset keskustelu tehtävät auttavat minua tutustumaan paremmin työntekijään, oppimaan hänestä uusia asioita joita voin kannustaa häntä käyttämään omassa työssään. Saan siis näiden avulla työntekijästä parhaat puolet ja osaamiset esiin ja suoraan ne hyöty käyttöön töissä MUTTA samaan aikaan pystyn tukemaan ja kannustamaan työntekijää niissä kohdissa jossa kehitystä kaivataan ja missä hän haluaa päästä eteenpäin.

Uteliasuudella voi löytää paljon hyvää ja uutta! Kannattaa siis tutustua uusiin artikkeleihin, uusiin kirjoihin, jakaa ajatuksia toisten kanssa ja käydä erilaisissa koulutuksissa ja luennoilla.

3. Lisäämällä luovuutta omaan vapaa-aikaan.

Kyllä! 

Kun lisäät omaan vapaa-aikaa lisää luovaa tekemistä niin luovuus ja innovatiivinen ajattelu seuraa sinua takuu varmasti myös töihinkin. 

Itse olen vuosien saatossa lisännyt ja kokeillut eri luovia tapoja esimerkiksi pienien käsitöiden tekeminen, neulominen, videoiden kuvaaminen, valokuvaaminen ja lukeminen. Oman  luovan harrastuksen keksiminen ja itsensä toteuttaminen on meille jokaiselle tärkeää. Joten jos sinulla ei sellaista harrastusta vielä ole niin nyt keksimään. Ja myös omalla vapaa-ajalla rohkeasti kokeilla kaikkea uuttu välillä!



4. Innostuminen ja kannustaminen!

Se, että suhtautuu uusiin asioihin innostuneesti ja avoimesti edes auttaa sitä, että tekee työtänsä luovalla tavalla ja lähtee kehittämään erilaisia tapoja työskennellä. Jos kaikkeen uuteen suhtautuu jo lähtökohtaisesti varauksella ja negatiivisella otteella niin tuskinpa se onnistuukaan?

Ole siis innostunut ja innosta samalla toisia. 

Kannusta toisia kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita, tekemään ja kokemaan!

5. Uskalla rohkeasti kertoa omia ajatuksia ja ideoita työpaikalla.

Tämä on tähän loppuun se kaikkein tärkein vinkki. Jos omia ajatuksia ja ideoita ei tuo esille niin ei ne myöskään koskaan toteudu. Kerro rohkeasti sun omista ideoista, kysy voitko kokeilla, perustelu sun ideat ja ajatukset toisille ja aja asiaasi rohkeasti eteenpäin.

Samalla haluan myös sanoa esihenkilö tehtävissä toimiville, että kuuntele, kuuntele ja kuuntele sun työntekijöitä. Siellä on valtavasti uusia ajatuksia ja ideoita joita kannattaa varmasti ottaa kokeiluun. Juttele sun työntekijöiden kanssa ja kysy heiltä, miten työtä voisi kehittää, mitä osaamista työntekijällä on ja OTA NÄMÄ KÄYTTÖÖN! Työntekijöissä on valtavasti osaamista ja innokkuutta työhön kun siihen antaa mahdollisuuden ja tilan.. ja mikä parasta näillä asioilla saa vielä lisättyä työssä jaksamista ja hyvinvointia.


Näillä vinkeillä pääset hyvään vauhtiin siinä, että luovuus ja innovatiivinen ajattelu tulee osaksi sun työtä. Aloita lisäämällä luovuutta sun arkeen niin pian se siirtyy sun työpaikallekin. 
Luovuus on voima, jota kannattaa meidän jokaisen käyttää ja hyödyntää. Luovuus on avoimuutta ja itsensä toteuttamista. Luovuutta on meissä kaikissa. 

Ja loppu ajatuksena heitän, että saataisiinko työhyvinvointia lisättyä jo helposti sillä, että työntekijä saa oikeasti olla vaikuttamassa työhönsä sekä sillä, että esihenkilönä oleva oikeasti kuuntelee ja kohtaa työntekijöitä? 
Kyllä. Saadaan. Joten lisätään tätä.


-Johanna-

Ps. Mielellään kuulen sun ajatuksia blogitekstistä. Miten sun työssä voit olla luova? Miten luovuus näkyy sun vapaa-ajalla tai/ja töissä? Miten työhyvinvointia saadaan lisää?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy