Kesän teemana Varapäreellä: Luovuuden portaat

 

Kesän ajan meillä Varapäreellä on teemana Luovuuden portaat.

Mutta mitä se luovuus oikeastaan edes on?

 

Minulle luovuus merkitsee paljon monia eriasioita.

Jos minulta kysytään luovuudesta ja siitä, miten se näkyy elämässäni, helpoin vastaus on itselleni taide. Harrastan kuvataidetta ja rakastan kokeilla uusia menetelmiä ja tapoja tehdä käsilläni, maalata, piirtää ja tehdä esimerkiksi grafiikkaa. Erilaiset taidenäyttelyt tuovat elämääni valtavasti iloa ja voisin viettää näyttelyissä tunteja.

Myös esimerkiksi kirjoittaminen kuuluu harrastuksiini ja kirjoitan päiväkirjaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Nämä keinot auttavat myös omassa tunteiden hallinnassa ja käsittelyssä.

Musiikissa rakastan erityisesti erilaisia lyriikoita, joita jään usein pohtimaan ja ne tarjoavat minulle uusia ajatuksia ja näkökantoja. Melodiat jäävät soimaan päähäni päiviksi (niin hyvässä kuin pahassakin).

Rakastan taidetta ja se myös näkyy vahvasti omassa työssäni ja tuonkin näitä asioita myös Varapäreen ryhmiin ja toimintoihin.

Helposti ajatellaan, että luovuus ja taiteellisuus ovat, jos eivät ihan synonyymejä, mutta sanoja, jotka ovat hyvin lähellä toisiaan. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole!

 

Kuten sanoin luovuus on paljon muutakin kuin taidetta erimuodoissa.

Luovuus on auttanut minua selviytymään arjesta ja erilaisista haasteista.

Yläkoulussa osasin selittää itseni pois kiperistä tilanteista ja vältin jälki-istunnot tarinoillani, joita osasin keksiä tarvittaessa nopeastikin. Näin aikuisena arjessa tarvitsee luovutta todella monissa eri tilanteissa. Esimerkiksi joskus tuntuu, ettei jääkaapissa ole aineksia mihinkään ruokaan eikä kauppaan ole syystä tai toisesta tullut lähdettyä, olen luovasti yhdistänyt hävikkiruuista maittavan aterian.

 

Kuulen paljon sitä, että monet sanovat, että: ”minä en ole ollenkaan luovatyyppi”.

Minä ajattelen kuitenkin niin, että meissä kaikissa on luovuutta. Se ei ole aina samassa muodossa, ja luovuus näkyy jokaisen elämässä vähän eri tavoin. Joku on aivan loistava tarinan kertoja, kun taas toinen osaa venyttää penniä lähes maagisella tavalla. Joku taas osaa korjata rikki menneitä asioita tai on hyvä keksimään ussia helpompia tapoja tehdä asioita.

Tapoja olla luova on aivan yhtä monta, kuin on meitä ihmisiä täällä maapallolla.

Aina oman luovuuden löytäminen ei ole helppoa ja toisinaan se vaatii aikaa. Myös sen pohtiminen mikä on oma tapa ilmentää luovuutta omassa elämässä ja arjessaan voi olla kadoksissa ja vaatii etsimistä ja itsensä tutkiskelua.


Vaikka itselleni oma luovuus on aika selkeä, myös minulla on kausia, kun tuntuu, että luovuus on kadonnut ja kärsin ”tyhjänpaperin syndroomasta”, halua olisi tehdä ja maalata, mutta en saa mitään paperille tehdyksi.

Luovuus ei synny pakottamalla, mutta toisinaan sitä voi yrittää houkutella esiin. Toisinaan se auttaa ja toisinaan ei.

Luovuutta voi yrittää myös etsiä yhdessä muiden kanssa. Esimerkiksi osallistumalla Varapäreen ryhmiin.

Meillä on myös tulossa heinäkuussa luovuuden portaat – taide näyttely Varapäreen yläkertaan. Kesäkuun aikana rakennamme sen. Mukaan näyttelyä rakentamaan mahtuu vielä, jos innostusta löytyy ja heinäkuussa kaikki ovat tervetulleita katsomaan näyttelyä!

Voisiko näyttelystä löytää palan omaa luovuutta? Ehkä sitä voisi ainakin kokeilla!

-Titta-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy