Talouden tasapaino tuo turvaa

 

Mitä sana taloudenhallinta tuo sinulle ensimmäisenä mieleen?

Talousasiat voi tuntua, vaikeilta, tylsiltä ja vähän jopa pelottaviltakin, mutta sen ei tarvitse tuntua.

 

Talouteen liittyy paljon tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin.

Raha-asioista on myös monesti vaikeaa puhua ja kulttuuriimme kuuluu myös osittain siitä vaikeneminen.

Jos rahaa on, katsotaan siitä puhuminen helposti leuhkimiseksi, mutta jos rahaa ei ole, siitäkään ei saisi valittaa.

 

Ajattelen niin että taloudesta olisi hyvä puhua ja lisätä avoimuutta aiheen ympärillä. Tämä lisäisi ymmärrystä eri tulotaustoista tulevien ihmisten välillä.

Monesti esimerkiksi näkee säästövinkkejä, joita parempitulokset jakavat pienituloisille, mutta jotka eivät auta tai kohtaa pienituloisen tarpeiden ja arjen kanssa.

 

Meillä jokaisella elämän tilanteet vaihtelevat eri elämän vaiheessa ja myös taloustilanteet muuttuvat.

Yleisesti esimerkiksi opiskeluaika on monille tiukkaa rahallisesti, samoin perheeseen liittyvät muutokset muuttavat myös taloutta. Uusi parisuhde, lapsen syntymä tai esimerkiksi ero vaikuttaa käytössä olevan rahan määrään.

 

Tällaisissa tilanteissa olemme myös monin tavoin uuden edessä.

Uuden perheenjäsenen syntymä on ihana asia, mutta se myös muuttaa elämää kokonaisvaltaisesti.

Tai erotilanteessa, kun kuluja on ennen ollut jakamassa kaksi aikuista, yksin kulut ovatkin yhtäkkiä isommat. Silloin talouden sopeuttaminen uuteen tilanteeseen on tärkeää.

Elämän kriisi tilanteissa olisi varmasti muutakin huolehdittavaa kuin raha ja voimavarojen riittäminen taloudenhallintaan on silloin erityisen haastavaa.

Muutokset ja kriisit vaikeuttavat taloudenhallintaa juuri silloin, kun taloudesta olisi erityisen tärkeää pitää huolta.

 

Moniin tilanteisiin voimme vaikuttaa ja varautua jo etukäteen ja se kannattaakin tehdä. Elämässä kuitenkin voi sattua asioita, joihin emme voi itse vaikuttaa, esimerkiksi sairastuminen voi syöstä talouden raiteiltaan.

 

Kun rahatilanne on hyvä kannattaa pohtia, kuinka käyttää rahaa. Tuhlaanko kaiken kerralla, nyt kun rahaa on, vai laitanko osan summasta säästöön turvaamaan tulevaisuutta? Säästöt tuovat turvaa elämän yllättäviä tilanteita varten.

 


On myös hyvä muistaa, ettei säästämiseen tarvita isoja tuloja. Jo pienenkin summan säästäminen tuo liikkumavaraa arkeen.

 

Säästämiseen on myös monia helpottavia keinoja.

Toiset siirtävät rahaa säästöön heti, kun rahaa tulee, näin sitä ei kerkeä tuhlaamaan. Toiset säästävät käteiset purkkiin. Myös monet pankit tarjoavat säästämistä helpottavia palveluita, ja niihin kannattaa ainakin tutustua.

Säästämiseen on siis monia keinoja ja erilaisia keinoja kannattaa kokeilla, silloin löytää keinot, jotka ovat itselle helpoimpia ja toimivimpia. Parhaimmassa tilanteessa säästäminen käy lähes huomaamatta!

 

On myös olemassa tilanteita, kun säästäminen ei ole yksinkertaisesti mahdollista. Tulot ovat pienet ja kaikki raha menee elämiseen.

Pitkään jatkuessaan tälläinen tilanne on kuormittava ja syö voimavaroja.

Usein tilanteeseen on saatavilla apua ja tukea, mutta sitä on yleensä osattava pyytää. Esimerkiksi diakonia, sosiaalitoimi ja kuntien talous- ja velkaneuvonta ovat hyviä tahoja, joilta lähteä apua pyytämään.

Suomessa olemme siinä suhteessa onnekkaassa asemassa, että jokaiselle pyritään tarjoamaan toimeentulo. On kuitenkin tilanteita, kun tarjottu toimeentulo on menoihin nähden liian pieni tai tiukka ja on myös tilanteita, joissa ihminen uhkaa tippua yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Tällaiset tilanteet ovat aina ikäviä ja kertovat siitä, ettei meidänkään sosiaaliturvajärjestelmämme ole täydellinen ja että sen kehittämiseen on satsattava!

 

Jokaisen meidän olisi hyvä tasaisin väliajoin katsoa läpi oma talous ja tehdä jonkinlainen budjetti.

Budjettiin kannattaa laittaa ylös ainakin kaikki tulot, pakolliset menot kuten: asuminen, vesi, sähkö, puhelin- ja nettiliittymät sekä lainat.

Budjettipohjia on erilaisia ja myös älypuhelimiin on saatavilla erilaisia sovelluksia, jotka helpottavat budjetointia. Näitäkin kannattaa testata, jotta löytää itselleen parhaimman tavan!

Toiset tekevät taloudestaan Excel-taulukon, kun toisilla on paperinen talousvihko. Jokainen tapa on hyvä, joka toimii. Tyyli on vapaa!

 

Kannattaa tutkia mihin rahaa menee ja mitkä kuluista on pakollisia ja mistä voisi ehkä hiukan nipistää.

Monesti pienistä puroista kasvaakin yllättävän isoja puroja ja menoja.

Kaupassa on helppoa ajatella, että "tämä tuote maksaa vain euron ja tuokin on halpa" mutta yhdessä niistä saattaakin tulla yllättyvän iso summa.

 

Jos jokaisella kauppareissulla ostaa heräteostoksena kaksi euroa maksavan karkkipussin ja käyt kaupassa joka viikko kahdesti, tulee summaksi jo päälle 15 € kuukaudessa ja vuodessa se tekee 180 €. Voisinko säästää ehkä tämän summan tai ostaa herkkuja vain kerran viikossa?

 

Talouden hallinta onkin aika pitkälti tasapainoilua.

Säästäminen on hyve, mutta välillä on myös hyvä nauttia elämästä. Tasapainon löytäminen näiden välillä ei ole aina helppoa.

Apua saa ja kannattaa pyytää, jo ennen kuin taloudessa tulee isompia ongelmia ja velkaantumista!

Meillä varapäreessä toukokuu on talouskuukausi ja nostamme talouteen liittyviä teemoja esiin niin päivittäisessä toiminnassamme, somen puolella, kuin myös täällä blogissa. Blogiin meille on tulossa lisää tekstejä ja myös taloustarina velkaantumisesta.

Keskiviikkona 18.5 meillä varapäreellä on kaikille avoin talousinfo, jonne puhumaan on tulossa talous- ja velkaneuvoja Heikki Savolainen ja ulosottolaitokselta Hanna-Mari Mikkonen kertomaan taloudesta ja säästämisestä, sekä vastailemaan osallistujien kysymyksiin! Tervetuloa paikalle!

 

-Titta-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy