Opiskelijoiden jaksaminen on ollut viime vuosina koetuksilla. Uupuminen ja ahdistus lisääntyy. Mitä tehdä?

Tällä viikolla vietämme tärkeää päivää.

Nimittäin 13.4. vietämme opiskelijoiden mielenterveyspäivää ja asian tiimoilta kampanjoidaan koko viikon ajan. Lisää tietoja teemasta ja kampanjasta löydät Nyyti ry:n sivuilta, joka kampanjaa järjestää. Vuoden  teemana on myötätunto #aivanhyvä. Teemalla halutaan opiskelijoita herätellä miettimään minkälainen opiskelu on itselle riittävän hyvä, pitääkö aina olla kaikki tiptop ja paras kaikessa, mitä opiskelulta itse haluaa ja välillä muistaa olla itselleen kuin myös toisille armollinen ja myötätuntoinen.



Korona pandemian myötä opiskeluissakin tapahtui melkoinen digiloikka ja opiskelut siirtyivät pitkälti etänä tapahtuvaksi, joissakin alueilla etä opiskelu oli kuitenkin lyhyt kestoista ja toisilla alueilla tätä jatkui todella pitkään. Etä opiskelu lisäsi kuitenkin selvästi opiskelijoiden pahoinvointia esimerkiksi ahdistuneisuus ja masentuneisuus lisääntyivät. Opiskelijoiden hyvinvointia on erityisesti tutkittu ammattikorkeakoulun ja yliopiston opiskelijoiden keskuudessa, mutta tilastot kertovat myös, että toisen asteen opiskeluissa koronan aikana pahoinvointi on lisääntynyt.

Merkittävänä tekijä opiskelusta katosi kun siirryttiin etänä opiskeluun. Yhteisöllisyys hävisi. Sen myötä katosi tietynlainen opiskelu arjen rutiini ja oman yhteisön luoma turva. Opiskelijoille ei voitu järjestää yhteisiä tapahtumia, ryhmäytymisiä. Jokainen saa niin sanotusti taapertaa yksikseen. Yhteisöllisyyden luoma turva on ollut varmasti monien kohdalla merkittävä tekijä sen suhteen, että pahoinvointi on lisääntynyt. Toisille, toki etä opiskelu on sopinut vallan mainiosti eikä se ole luonut mitään haasteita. Syitä on monia ja onkin hyvä pohtia jokaista asiaa sekä tulevaisuudessa yhdessä näistä keskustella opiskelijoiden kanssa yhdessä niin, että tulevaisuudessa osataan varautua paremmin asioihin sekä tarjota parempia ja joustavia palveluita opiskelijoille heidän hyvinvointinsa tueksi.


"Suomalaisessa nuorten aikuisten väestötutkimuksessa 40 prosentilla oli ollut vähintään yksi mielenterveyshäiriö elämänsä aikana ja 15 prosentilla oli jokin ajankohtainen häiriö. Tavallisimmat elämänaikaiset mielenterveyshäiriöt olivat masennustila, päihdehäiriö ja ahdistuneisuushäiriö." THL 2022.


Kun opiskelujen aikana oma hyvinvointia ja mielenterveys ei ole kunnossa niin on ymmärrettävää, että opiskeluihin voi olla hankala keskittyä, oppiminen on vaikeaa ja pahimmillaan opiskelut keskeytyvät kokonaan. Pitkäkestoisena vaikutuksena voi olla syrjäytyminen opiskeluista ja työelämästä pitkäksikin aikaan. Ei ole siis pieni asia, että opiskelijat saisivat mahdollisimman nopeasti apua ja tukea kun he sitä tulevat pyytämään. Pahimmillaan opiskelijat ovat joutuneet odottamaan kuukausia, että he saisivat jonkinlaista apua.

Jokainen meistä osaa sanoa, että palveluiden ei kuuluisi toimia niin.

Tässäkin kohtaan nostan esille ennaltaehkäisevän mielenterveystyön merkityksen opiskelijoiden keskuudessa. Oppilaitoksissa tulisi enemmän kiinnittää huomiota opiskelijoiden mielenterveyden tukemiseen eikä sysätä sitä pelkästään opiskelijan kontolle. Itse olen kokenut, että tunnit joita käyn olen käynyt pitämässä yläkoululla ja toisen asteen opiskelijoille ovat olleet tärkeitä ja niistä on ollut hyötyä siihen hetkeen tai myöhempään kohtaan tulevaisuudessa. 

Vaikka yhteiskunnassamme puhutaan avoimemmin mielenterveyteen liittyvistä haasteista silti niihin liittyy edelleen häpeää ja väärinkäsityksiä. Hyvällä ennaltaehkäisevällä työllä näitä asioita voidaan muuttaa ja jo varhaisessa vaiheessa tuoda myös nämä palvelut lähemmäksi meitä immeisiä. Puhumalla ja hyvällä tiedon jaolla pystymme estämään opiskelijoiden uupumista, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.

Itse uskon, että tällä tavalla saamme vähennettyä opiskelijoiden mielenterveyden haasteita ja tuettua opiskeluissa jaksamista hyvin! Avainasemassa on myös jouhevat ja nopeat palvelut. Eli kun apua pyydetään niin sitä myös nopeasti saadaan.

Nyt on siis viimeistään tehtävä muutoksia palveluihin, tuettava lisää opiskelujen aikana opiskelijoita eri tavoilla sekä lisättävä resursseja mielenterveystyöhön.


Jaamme tällä viikolla somen puolelle aiheeseen liittyviä julkaisuja, upea sarjakuva ja meidän YouTube -kanavalle julkaistaan video jossa jaetaan vinkkejä opiskeluun, joilla voi lisätä omaa hyvinvointia ja jaksamista. 

Hyvää opiskelijoiden mielenterveyspäivää jokaiselle!


-Johanna-


Lähteet

Korona-aika romutti opiskelijoiden henkistä hyvinvointia, eikä paluu kampuksille tuonutkaan helpotusta – mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi

Opiskelijoiden mielenterveys


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy