"Syitä pysytellä hengissä." Kirja, joka herätti ajatuksia ja ajattelemaan asioita tarkemmin.

Olen monesti tuonut esille, että olen erittäin innokas lukemaan. Viime vuoden aikana "opettelin" myös kuuntelemaan äänikirjoja ja hurahdin sitten niihin aivan kokonaan! Se miksi pidän lukemisesta on se, että lukemisen kautta pääsee tutustumaan toisten ihmisten ajatuksiin, pääsee kokemaan erilaisia ja uusia asioita, pääsee matkustamaan erilaiseen maailmaan, uppoutumaan tarinaan!

Parasta on kun, kirja herättää pohtimaan omia ajatuksia, mielipiteitä, arvoja.. tarkemmin pohtimaan omaa elämää ja arkea. Minut herättää pohtimaan hyvin monenlaiset kirjat ja tällä kertaa haluan jakaa ajatuksiani kirjasta, jonka kuuntelin viime vuoden lopulla. Kirja oli nimeltään "Syitä pysytellä hengissä" jonka on kirjoittanut Matt Haig."Syitä pysytellä hengissä" on Matt Haigin omista kokemuksia ja ajatuksista kertova kirja, ajasta jolloin hän oli syvästi masentunut ja joutui pinnistelemään syitä, miksi pysyä hengissä kun olisi helpompaa vain luovuttaa. Haig nostaa esille kirjassa sitä, mitenkä paljon rohkeutta eläminen vaatii loppujen lopuksi, miten jaksaa kammeta itsensä syvistä vesistä ylös ja jatkaa taistelua, hakea parempaa oloa ja hyvää mieltä.

Moni varmasti ei osaa asettautua tähän. Moni kokee elämänsä helppona ja ajattelee, että mitä rohkeutta se nyt vaatii. Kyllä se vaatii. Ihminen joka on masentunut joutuu pahimmassa tapauksessa kokemaan juuri niitä asioita joita Haig kuvaa kirjassa. Kirja on rehellinen kuvaus masennuksesta ja mitenkä Haig on saanut masennuksen kuriin.

Masennus on Suomessakin yleistä. Tutkimusten mukaan vähintään joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Se on melkoinen määrä! 

Vaikka masennus on yleistä Suomessa silti masennusta edelleen piilotellaan harmillisen paljon ja mielenterveyteen liittyviä haasteita ja häiriöitä hävetään. Ajatellaan, että ihminen on heikko. No niinhän se ei ole! Meistä kuka tahansa voi kohdata elämässä sellaisia haasteita, joka laukaisee esimerkiksi masennuksen tai muun mielenterveyden haasteen. 

Tilasto lukuina vielä kerrottakoon, että Suomessa mielenterveyden häiriöt kustantavat arviolta 11 miljardia euroa vuodessa! Siis vuodessa! Ja tutkimuksilla on osoitettu, että varhainen puuttuminen, matalan kynnyksen palvelut ja kevyet palvelut vähentäisi kustannuksia. Toivotaan, että hän tulee tosiaan muutos kun sote-palveluita uudistetaan.Matt Haig kuvaa kirjassa mitä masennus on.. 

-sisäinen sota, musta koira, painekattila, vankila, tyhjyyttä, elinikäinen taistelu, synkkää, toivotonta, yksinäistä, helvetinmoista tuskaa...

Hän kuitenkin myös muistuttaa, että masennus on myös.. sinua pienempi vaikka se tuntuisikin valtavalta. Haig kuvaa, että jos masennusta ajattelee taivaalla liikkuvana synkkänä pilvenä, niin saman vertauksen perusteella ihminen itse on aina taivas. Minusta tämä kuvaus on äärettömän tärkeä ja todella kaunis kuvaus ihmisestä ja ihmisyydestä.

Samaan aikaan kun Matt Haig kuvaa kirjassa hyvin loistavasti ja taidokkaasti minkälaista masennus on ja miten se vaikuttaa niin samaan aikaan hän osaa hienosti kuljettaa rinnalla elämän iloa, siellä on pilkettä silmä kulmassa. Haig on listannut myös kirjassa asioita, jotka helpottavat hänen oloaan. Kirjaa varten hän myös kysyi somessa toisten syitä pysyä hengissä.

Haigin listasta löytyy muun muassa nämä..

-juoksu, kesä, uni, rakastaman ihmisen seura, kirjoittaminen, musiikin kuuntelu, leivän tuoksu, kun uppoudun täysin johonkin.

Annankin nyt tehtäväksi sinulle pohtia sinun asioita jotka helpottavat sinun oloasi, asioita jotka auttaa jaksamaan, asioita jotka nostaa hymyn huulille, niitä asioita jotka auttaa jaksamaan, ne asiat, jotka pitävät hengissä.


Mielenterveyden haasteet ei pitäisi olla enää häpeä. Häpeästä pitäisi päästä eroon ja jokaisen, joka apua tarvitsee sitä myös saisi. Tiesitkö, että vain puolet mielenterveyden häiriöitä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa? 

Niinpä!

Puolet jäävät siis ilman tarvitsemaa hoitoa ja apua. Jokaisella teolla ja päätöksellä on vaikutuksia meihin jokaiseen. On siis tärkeää, että asioita nostetaan esille ja häpeän leimaa poistetaan! Tehdään siis yhdessä hyvää ja pidetään ääntä meidän jokaisen mielenterveydestä!

-Johanna-


Lähteet:

Syitä pysytellä hengissä -Matt Haig

Tilastotietoa mielenterveydestä -Mieli ry

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mykkäkoulusta työtehtävien tahalliseen vaikeuttamiseen - Työpaikkakiusaaminen ilmenee eri tavoin.

Uusi apuohjaaja Elina esittäytyy!

Toiminnanohjaajan esittely ja ajatuksia luovuudesta