Osaaminen näkyväksi työpaikalla ja kohti onnistumisia!
Työ.
Työ ja minä.
Työ ja arki.
Työ on monen ihmisen oleellinen osa arkea ja elämää. Jo lapsesta saakka meitä aletaan "koulia" työelämää kohti ja pienenä jo mietitään haave ammatteja ja ihannoidaan eri ammattilaisia! Yläkoulussa lähdetään jo sitten tiiviimmällä tahdilla pohdiskelemaan, mitä halutaan isona tehdä ja tehdään jo isoja ratkaisuja tulevaisuuteen kun päätetään mennäkkö ammattikouluun vai lukioon.
Joudumme siis aikaisessa vaiheessa miettimään "Mitä haluan tehdä isona?"
Itsensä kehuminen ja oman osaamisen esille tuominen voidaan kokea vaikeaksi. Ehkäpä se on myös osa meidän kulttuuria, ei saa leveillä liikaa muuten toiset ajattelee, että on ylimielinen. Mutta toisaalta jos olet vaatimaton niin jäät muiden alle. Meidän tulisikin opetella antamaan kehuja ja palautetta toisille ja ITSELLEMME.
Siinäpäs meillä varmasti kaikilla riittää opeteltavaa. Ainakin itse voin nostaa käden pystyyn! En ole tottunut antamaan hirveästi kehuja tai saamaan kehuja. Tätä on pitänyt harjoitella jo useamman vuoden ajan (niin töissä, kotona kuin harrastuksissa). Edelleen kun joku kehuu tai antaa positiivista palautetta ryhdyn sitä hieman mitätöimään "No eihän se nyt ollut mitään, kaikkihan sen osaa" jne. Tästä olen itse yrittänyt opetella pois. Otan palautteen vastaan rinta rottingilla ja kiitän.
Mielekkäässä työssä jaksamme ja viihdymme. Onkin siis tärkeää, että osaamisen tunnistamista ajatellaan osana työhyvinvointia. Työhyvinvointiin kannattaa aivan ehdottomasti satsata ennen kuin siihen tulee ongelmia. Olen toiminut esimiehenä itse vasta reilun vuoden ajan mutta kannustan työntekijöitäni tuomaan esille omaa osaamista, jota on saatu muualta kuin esim. koulutuksista tai koulun penkiltä. Omasta arjesta ja elämästä löytyy valtavasti osaamista jota voi hyödyntää työssä!
Olen saanut omassa esimiestyössäni toimia myös mentorina kahdelle nuorelle naiselle. Heidän kanssaan olen päässyt itsekin syventymään hiljaiseen osaamiseen työelämässä ja olen vahvasti sitä mieltä, että jokaisen työnantajan ja esimiehen tulisi kiinnittää tähän enemmän huomiota! Mentoroinnin kautta olen saanut esille aivan uusia asioita, niin osaamista kuin mielenkiinnon kohteita. Ja näitä molemmat ovat hyödyntäneet omassa työssään hyvinkin luovilla tavoilla!
Ja hei, mikä kaikkein parasta! Olen nähnyt tätä kautta uskomattomia onnistumisia! Ja siitä on ollut samalla aivan valtava hyöty koko työyhteisölle!
Osaamista on monenlaista ja se on hyvin monitahoinen ilmiö. Hankimme erilaista osaamista läpi elämämme ja on tärkeää, että niiden äärelle pysähtyy aina silloin tällöin. Itse koenkin nykyään todella tärkeäksi, että huomioin hiljaisen osaamisen työpaikallani ja kannustan työntekijöitä tuomaan niitä enemmän esille. Samalla voimme myös oppia toisilta paljon uutta!
Osana mentorointia kuin hiljaisen osaamisen esille tuomisessa/huomaamisessa olen käyttänyt erilaisia harjoituksia ja pohdinta tehtäviä. Tykkään luovia ja muokata valmiita menetelmiä "omanlaiseksi" tai teen niistä kokonaan aivan uusia kokonaisuuksia. Nuorten ryhmään tuli aikoinaan kehitettyä "vahvuuden kädet" harjoitus jota olen käyttänyt mentoroinnissa kuin myös eri ryhmissä. Tänä vuonna tämä harjoitus siirtyi jälleen askeleen eteenpäin kun uusi työntekijä, Titta aloitti meillä työt. Hänen kanssaan muokkasimme uuden harjoitteen "osaamisen käsi".
"Osaamisen käsi" on yksi Sitran valitsemista työkaluista joilla osaamista voidaan tunnistaa!
Ja kyllä olemme erittäin ylpeitä ja ilahtuneita, että se on valittu mukaan ja sitä pääsee hyödyntämään muutkin kuin me!
Osaaminen on oleellinen osa meitä, oleellinen osa työtä. Osaaminen on läsnä kokoajan. Pysähdy siis pohtimaan omaa osaamistasi nyt ja ole ylpeä niistä.
Mahtavaa #osaaminennäkyviin viikkoja kaikille!
-Johanna-
Ps. Titta tekee ensi viikolla blogitekstiä omasta näkökulmista elikkäs kokemuksia siitä, mitenkä hänen osaaminen tulee esille työssä ja mitenkä sitä on mentoroinnin sekä käytännön työssä tuotu osaksi työtä.
Kommentit
Lähetä kommentti