Rentoutuminen. Ai miten ihanaa, mutta välillä niin vaikeaa. Kuulostaako tutulle?

 

R E N T O U T U M I N E N.

Kuulostaa niin ihanalta ja helpolta asialta.

Mutta sitä se ei välttämättä ole. Kuitenkin rentoutuminen on meille aivan jokaiselle todella tärkeää.

Googlettelin tuossa mitä kaikkea löytyykään hakusanalla ´rentoutuminen`. Paljon löytyy faktatietoa siitä, mitenkä tärkeää ja hyödyllistä rentoutuminen on ja miksi siihen on tärkeää paneutua ja ottaa osaksi meidän elämää ja arkea. Uskon, että meille on sanomattakin selvää tämä, että rentoutuminen on tärkeää koska silloin teemme jotakin mistä pidämme ja saamme ladattua omaa akkua kokonaisvaltaisesti. Rentoutuminen on tosiaan kokonaisvaltainen tapahtuma koska: meidän hermosto rauhoittuu, verenkierto paranee, verenpaine ja pulssi laskee, stressihormoonin tuottaminen vähenee, vastustuskyky paranee ja meidän elimistö alkaa tuottamaan mielihyvä hormooneja. Monesti olisikin viisainta stressaava tilanteessa PYSÄHTYÄ ja RAUHOITTUA. Ottaa itselleen aikaa, viis minsaakin riittää. Joskus tilanne selkiytyy ja ratkeaa kun malttaa oikeasti pysähtyä niin kappas kummaa, aivo toimintakin alkaa taas rullaamaan. Oletko huomannut saman?Silti vaikka me tiedämme rentoutumisen hyvistä puolista niin se voi olla vaikeaa. Joskus ei vain malta pysähtyä ja rauhoittua vaan painetaan täysillä. Varsin yleistä suorittaja -tyypeiltä, jotka haluaa saada mahdollisimman paljon aikaan ja illalla kaatua sitten rätti väsyneenä sänkyyn. Uskon, että meidän persoona ja elämäntapa vaikuttaa siihen minkälaisia rentoutujia me ollaan ja millä tavalla kukin meistä rentoutuu.

Rentoutuessa monesti meidän tunteet lievenee tai huonot fiilikset saadaan "poistettua". Itse ajattelen, että rentoutuessa me saadaan ehkenpä erilaista näkökulmaa näihin tunteisiin koska me maltetaan pysähtyä niitä tarkemmin pohtimaan ja joskus ihan jopa tarkoituksella sivuuttaa tunteet ja pala niihin myöhemmin (jos vain mahdollista).
Kyselin somen puolella ihmisiltä heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan rentoutumisesta. Rentoutuminen koettiin tärkeäksi osaksi elämää ja vastauksistasi huomasi saman mitä itsekin olen nostanut esille, rentoutuminen on helpompaa toisille. Rentoutumistakin voi opetella ja tärkeintä varmasti olisikin, että tunnistaa itselleen parhaimman tavan rentoutua. Toiset rentoutuu liikkumalla ja puuhastelemalla, toiset taas nauttii suunnattomasti erilaisista mindfullness tai hengitysharjoituksista. Itse kuulun juuri siihen joukkoon, joka rentoutuu tekemällä. Paras rentoutumisen tapa itselleni on liikunta ja kirjojen lukeminen. Mutta erilaiset mindfullness harjoitukset ei uppoa itselleni ollenkaan.

Monissa vastauksissa tuli esille myös se, että kun on oppinut tuntemaan itseään paremmin, kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä niin sitä kautta on myös oppinut paremmin rentoutumaan. Pohdinkin, että mitenkä hyvin sitä itseään mahtaa sitten oikeasti tuntea? Ja millä tavalla voisin itsetuntemusta vielä lisätä? Itseensä matkan tekeminen onkin melkoista ja monesti sitä joutuukin pähkäilemään eri roolien kautta (itse esimerkiksi äitinä, aviovaimona ja työntekijänä). Uskon, että opimme joka päivä itsestämme jos vain maltamme pysähtyä kuuntelemaan ja tutkailemaan itseämme ja ympäristöämme. Ja siihenkin paras vaihtoehto on pysähtyminen.

Ihanan kesäistä ja rentouttavaa viikon alkua kaikille!

-Johanna-


Lähteet

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?