Kiuruveden liikunnan erityisohjaajan tervehdys!

Tervehdys!

Minä olen Kärkkäisen Sonja ja teen Kiuruveden kaupungilla töitä erityisliikunnanohjaajana. Varapäre on yksi yhteistyökumppaneistani, jonka kanssa osallistumme yhteisten tapahtumien järjestämiseen ja tiedotan liikuntaryhmistä, joita omassa työssäni ohjaan viikoittain suuren määrän. Parhaan suosion yhteisten kävijöidemme keskuudessa on saaneet Liiku mieli hyväksi – ryhmät, joita ovat liikuntaryhmä, ulkoiluryhmä ja pingisryhmä.

Liikuntaryhmä kokoontuu maanantaisin uimahallin alakerrassa Missunsalissa. Yhteisen alkulämmittelyn jälkeen käymme usein vieressä olevalla kuntosalilla, jossa jokainen osallistuja voi omatoimisesti valikoida mitä liikkeitä haluaa tehdä. Ohjaajan läsnä ollessa uusien liikkeiden opettelu on helppoa, kun apua ja opastusta on koko ajan saatavilla. Ryhmässä on tosi mukava ja rento ilmapiiri, kun jokainen voi osallistua tekemiseen omien voimiensa mukaan ja itse liikunnan lisäksi toisten seura ja jutustelu on tärkeässä asemassa. Kuntosalilla käynnin jälkeen ehdimme vielä helposti takaisin Missunsaliin tekemään muitakin harjoituksia, esimerkiksi tasapainotehtäviä tai -ratoja, kevyitä jumppia erilaisia välineitä hyödyntäen tai pelaamme koko porukalla pelejä. Tunti päättyy aina loppuvenyttelyyn ja joillain kerroilla olemme kokeilleet myös loppurentoutusta. Tuntien sisältö pyritään pitämään mahdollisimman monipuolisena, joten osallistujien kannattaa rohkeasti tuoda esiin omia toiveita! Varapäreessä olevat opiskelijat ja harjoittelijat tulevat usein tutustumaan liikuntaryhmän toimintaan, jolloin paikalle voi helposti saapua yhdessä porukalla.Huhtikuun lopussa liikuntaryhmän toiminta jää kesätauolle ja siirrymme toukokuun ajaksi ulos. Tämän kevään osalta myös ulkoiluryhmän liikunnat on ehditty jo pitämään. Ohjelmassa meillä oli osallistujien toiveiden mukaisesti pieniä kävelylenkkejä Kuorevirran alueella, mölkkyä sekä frisbeegolfia ja huonolla säällä siirryttiin sisälle sateen suojaan.

Liikunta- ja ulkoiluryhmien lisäksi Missunsalissa kokoontuu keskiviikkoisin pingisryhmä. Pingiksessä ei ole ohjaajaa vaan pelaajat voivat omatoimisesti laittaa pelipöydän valmiiksi ja pelit käyntiin. Myös tässä ryhmässä on tosi mukava ja rento tunnelma, kun kaksi osallistujaa on vuorollaan pelaamassa ja muut voivat vieressä vaihdella kuulumisia ja kannustaa pelaajia.Joskus liikkumaan lähtö kyllä kiinnostaa, mutta esteenä voi olla monenlaisia mietteitä ja epätietoisuutta. Saatat ehkä pohtia, osaatko tehdä asiat oikein, kaatuminen tai kompurointi huolestuttaa, tuleeko lihakset kipeäksi, kelpaatkohan omana itsenäsi, pienikin pyrähdys hengästyttää tai mietit, osaatko perille oikeaan paikkaan. Jos esimerkiksi edellä mainitut asiat mietityttää tai et tiedä miten pääsisit alkuun, minuun voi olla yhteydessä niin tavataan liikuntaneuvonnan merkeissä ja mietitään yhdessä minkälainen liikunta sinua voisi kiinnostaa ja innostaa.

Tärkeintä on itse oivaltaa liikunnan tarpeellisuus ja hyöty, jolloin motivaatio säännölliseen liikkumiseen pysyy yllä. Kannattaa muistaa, että liikunnan ei aina tarvitse olla raskas suoritus vaan se voi olla myös kevyttä arkista puuhastelua. Kiuruvedellä on tosi laajasti erilaista liikuntatarjontaa, joten löydämme varmasti juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Ennen liikuntaneuvontaa voi jo valmiiksi pohtia seuraavia kysymyksiä: Haluatko liikkua yksin, yhdessä kaverin kanssa vai isommassa porukassa? Onko kellonajalla tai viikonpäivällä merkitystä? Haluatko liikkua ulkona vai sisällä? Haluatko liikkua omatoimisesti vai ohjaajan ohjaamana? Tulisiko harrastuksen olla ilmainen vai voitko käyttää siihen rahaa?

Kesälomien ajaksi ohjatut ryhmät jäävät kesätauolle, mutta nyt onkin hyvää aikaa miettiä jo valmiiksi minkälainen toiminta voisi jatkossa kiinnostaa. Jos tulee mieleen jotain täysin uusiakin ideoita, niin ne kannattaa aina kertoa ja mahdollisuuksien mukaan niitä myös toteutetaan. Toivotaan oikein lämmintä ja aurinkoista kesää ja vietetään päivittäin aikaa ulkona luontoa ihastellen. Toivottavasti nähdään viimeistään syksyllä, kun ryhmien toiminta jälleen käynnistyy!

 

Terveisin 

Sonja

sonja.karkkainen@kiuruvesi.fi

040 592 5695

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?