There is no Plan(et) B -vierailevan kirjoittajan kokemuksia kierrättämisestä

There is no Plan(et) B


Olen lapsesta saakka ollut (tuskallisen) tietoinen siitä, että ihmiskunnalla on vain tämä yksi ainoa kotiplaneetta. Ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista olen huolehtinut jo kauan; 2000-luvun alussa seurasin siihen liittyviä dokumentteja,lehtiartikkeleita ja kirjoja. Ahmin niistä tietoa kauhunsekaisen uteliaisuuden vallassa, ja vaikka tulevaisuudennäkymät medioissa olivat kovin synkkiä, minussa kuitenkin heräsi halu suojella planeettaamme. 

Halusin tehdä jotain mikä hidastaisi edes hieman ilmastonmuutoksen vääjäämätöntä kulkua, etenkin kun niin paljon puhuttiin jokaisen ihmisen hiilijalanjäljestä.  Alkutekijöiksi kävin keräämässä lähimetsästä kaikki mahdolliset karkkipaperit-ja kääreet joita olin kotimatkoillani viskonut polun varteen.

Kierrätys ei pahemmin ollut esillä lapsuudenkodissamme, maitopurkit ja muut kartongit poltettiin uunissa eikä biojäteastiaa meillä edes ollut, joten jouduin tyytymään siihen että suurin osa jätteestämme päätyi sekajätteeseen. Hankin vaatteeni suurimmaksi osaksi kirpputoreilta ja välttelin uuden ostamista.


Kuva Jonna Savolainen

Vasta kaupunkiin muutettuani kävelymatkojen päässä olevat jätteenkeräyspisteet varmistivat sen, etten enää millään verukkeella voinut vain kantaa kaikkia roskiani sekajätteeseen. Opettelin lajittelemaan kaikki roskat mitä tuotin.

Muoviroskien viemisestä on tullut minulle parin viikon välein tapahtuva rutiini sekä kätevä hyötyliikunnan lähde. En omista autoa ja ostan edelleen suurimman osan vaatteistani kirppiksiltä.

Mielestäni jokaisen ihmisen tulisi tehdä kierrättämisen suhteen sen minkä pystyy; on ymmärrettävää että kaikki eivät voi luopua autoistaan,ryhtyä vegaaneiksi tai heille lähin kierrätyspiste on kymmenien kilometrien päässä, mutta pienetkin teot ovat avuksi.


Kuva Jonna Savolainen

Kuluttajan osa kierrättämisessä on kuitenkin yhä valitettavan pieni. Muoviroskan elinkaaressa täytyy ottaa huomioon etenkin valmistaja; se millaisia muovituotteita he tekevät vaikuttaa siihen millaista roskaa luontoon päätyy. Kaikkea roskaa ei myöskään osata täysin hyödyntää.

Tämä saattaa tuntua tavallisesta suomalaisesta tyypistä turhauttavalta; kannattaa kuitenkin muistaa: tärkeintä on, että kierrätät. On mukavampi olla osa ratkaisua kuin  ongelmaa.

Olen itse tuiki tavallinen ihminen,en ole aktivisti taikka poliitikko, mutta koen että kierrättäminen on minun keinoni vaikuttaa maailman menoon. Tämä planeetta on ainutkertainen ja meillä ihmisillä on velvollisuus pitää siitä huolta.

-Jonna

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy

Yksi tarina kiusaamisesta