Mielenterveys. Mitä ajatuksia tämä sana meissä herättää?

Vietämme parhaimmillaan mielenterveysviikkoa. Tämän vuoden teemana on Mistä tietää?

Tällä halutaan herätellä meitä jokaista pohtimaan omaa mielenterveyttä, hyvinvointia ja jaksamistaan. Samalla halutaan välittää viestiä, että on rohkeutta hakea ja pyytä apua kun itsestä tuntuu siltä.

Mielenterveyteen liittyy edelleen paljon häpeää ja leimautumisen pelkoa. Viivytellään avun pyytämistä tai hoitoon menoa koska pelätään mitenkä toiset ihmiset sen jälkeen sinuun suhtautuu. Mielenterveyden keskusliiton vuonna 2019 tekemän mielenterveysbarometrin mukaan lähes joka toinen mielenterveysongelmia kokenut leimautumineensa. Lähes tulkoon saman verran ihmisiä häpeää asian kertomista toisille. Saman verran myös jättää kertomatta asiastaan työpaikallaan työkavereilleen tai esimiehelleen.

Mielenterveysbarometrin tulokset osoittavat sen, että mielenterveyteen liittyy edelleen paljon stigmaa ja ennakkoluuloja. Vaikka mielenterveyteen liittyvistä asioista puhutaan jo avoimemmin ja omien kokemusten jakamista arvostetaan niin silti meillä jokaisella on vielä paljon työtä stigman poistamiseen. Mielenterveydestä meidän jokaisen tulisi ajatella voimavarana josta pidämme huolta aivan samalla tavalla kuin fyysisestä kunnostammekin pidämme huolta. Olemme ihmisenä kokonaisuus emmekä vain tiettyjä palasia. 

Kyselin facebookissa mitä tulee mieleen sanasta mielenterveys. Sain paljon upeita kommentteja ja myös koskettavia kertomuksia aiheeseen liittyen. Mielenterveys on suuri kokonaisuus, joka loppujen lopuksi kannattelee meitä meidän elämän haastavien elämänjaksojen aikana. Mielenterveydestä tuli mieleen seuraavanlaisia asioita:

  • pystyy tekemään normaaleja asioita
  • pidetään edelleen häpeänä eikä hakeuduta sen takia hoitoon
  • elämän kriisit voi murtaa sen
  • tasapainon löytäminen
  • ystäviä
  • hyvää itsetuntoa
  • viihtyy itsensä seurassa
  • voimavara
  • eheys
  • liikunta, harrastukset, mielekäs tekeminen
  • kykyä tuntea.
Kysyimme tätä samaa syksyn alussa 1.vuoden lukion opiskelijoilta, jotka kävivät tutustumassa Varapäreeseen. Kokosimme heidän ryhmätöistään ajatuspilven josta näkee mitä ajatuksia tämä herätti heissä.
Voidaan todeta, että me ajattelemme mielenterveydestä hyvin pitkälle samalla tavalla.. olipa kyseessä nuori tai vanhempi immeinen. Tiedämme mitä mielenterveys on ja mitenkä tärkeä osa se on meitä kaikkia. 

Ehkä meidän on aika myös siirtyä ajattelemaan pois siitä, että ihmistä leimataan haasteiden tai ongelmien vuoksi joita hänelle matkan varrella saattaa tulla vastaan. Monesti mielenterveyden haasteetkin voivat olla perinnöllisiä tai johtua neurologisista syistä. Muistetaan olla toisia kohtaan ystävällisiä ja ymmärtäväisiä koska emme voi koskaan tietää toisesta kaikkea.

Varapäre toteutti Harrasteteatteri Hulluviiman kanssa yhteistyössä videon "Olisitko arvannut?"
Käy ihmeessä katsomassa video Kiuruveden Varapäreen youtube-kanavalta. Pääset videoon klikkaamalla tästä.


Kannusta ja auta toisia! Ole yksi niistä, jotka ei leimaa!

Hyvää mielenterveysviikon jatkoa kaikille!

-Johanna-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy

Paikka auki – Polku kohti uutta