Ole rohkea, vaikka se ei aina helppoa olekaan!

Muutto uudelle paikkakunnalle tai kouluun hakeminen pelottaa; mitä jos joudun tulemaan maitojunalla kotiin? Entä jos en saa uusia ystäviä? Mitä teen, jos en saakaan töitä tai uuteen, pelottavaan tilanteeseen hyppääminen ei kannakaan tulosta? Pelko tulevasta saattaa estää tekemästä tai kokemasta asioita. Tekisi mieli vaan luovuttaa ja valita pelkurin reitti ulos tilanteista, mitkä pelottavat ja tuntuvat epämiellyttäville.

Tulevaisuutta ei voi kukaan meistä ennalta tietää. Siihen voi kuitenkin varautua. Epäonnistumista pelkää meistä varmasti jokainen. Mutta mitä sitten, jos uusi kaupunki ei tuntunutkaan omalle ja haluat palata lähtöpisteeseen? Lähdit maailmalle, vaikka sinua pelotti. Se jos mikä tulisi muistaa, vaikka palaisitkin maitojunalla kotiin! On rohkeutta myöntää, että joku juttu ei sinun kohdallasi toimikaan.

Entä, jos ja kun epäonnistut jossain, niin miten suhtaudut siihen? Toteat, että eipäs onnistunut. Unohdat asian, etkä varmasti kokeile sitä enää koskaan? Vai opitko virheistäsi ja kokeilet uudelleen, niin kauan kuin se onnistuu?
Rohkeus elämässä on sitä, että hyväksyy sen tosiasian, ettei kaikki aina mene täydellisesti. On hyviä ja huonoja asioita, tylsää ja mukavaa. Kun tämän tosiasian pikkuhiljaa hyväksyy,niin sisältä löytyy se rohkeuden saavi, mistä voi ammentaa pelottavia tilanteita kohdatessaan.

Asioita voi alkaa kohtaamaan erilaisella asenteella, eikä heti ajatella että kylläpä tämä uusi juttu nyt pelottaa ja ahdistaa. Rohkeutta todellakin voi opetella.

Pelkoja kohdattaessa pitäisi olla hyvin rehellinen itselleen. Tunne pitäisi tuntea kunnolla ja miettiä, mistä se kaikki kumpuaa. Elämässä tapahtuu pahoja asioita, se meidän kaikkien on hyväksyttävä. Joskus niihin pahoihin asioihin ei voi itse vaikuttaa. Mutta se, miten pahoihin asioihin suhtautuu ja minkälaisella asenteella ne kohtaa, kertoo rohkeudesta, kypsyydestä ja kokemuksesta.

Vaikka olisit maailman rohkein ihminen, ei se tarkoita etteikö sinua pelottaisi. Ihminen voi olla peloissaan ja rohkea yhtä aikaa. Ei se haittaa, että jalat tutisee ja tärisyttää ja tekisi mieli luikkia karkuun ja kadota maan alle. Rohkeutta on se, että pelosta huolimatta teet sen asian ja kohtaat sen hirvittävän jännityksen ja tutinan. Pystyt siis toimimaan pelosta huolimatta, etkä anna sen ottaa sinusta valtaa.
Kun kohtaat uusia tilanteita, asioita tai ihmisiä rohkeasti, saat siitä kokemusta. Kokemuksen kautta huomaat,ettei tämä ollutkaan niin karmea asia, kuin ensin kuvittelin. Kun saat kokemusta, vahvistat itseäsi ja uskallustasi. Silloin pelko vähenee! 

Miten muuten rohkeus voisi kehittyä ja kasvaa, jos sille ei koskaan antaisi mahdollisuutta? Jos aina vaan perääntyy pelottavista tilanteista, ei rohkeus silloin keräänny etkä saa uusia kokemuksia. Päinvastoin, pelko alkaa hallita elämää. 

Vaikka se niin ahdistavalta joskus tuntuukin, niin elämässä on vaan annettava mennä ja luotettava siihen, että kaikki onnistuu kyllä. Kannattaa varautua siihen, että jokunen haaveri voi matkan varrella tulla ja joskus astut harhaan, mutta silti on vain jaksettava eteenpäin.
Sitähän tämä elämä loppujen lopuksi on. Kokemuksen kartottamista. Uusien, pelottavien tilanteiden kohtaamista ja niistä selviämistä. Rohkeutta mutta myös kykyä myöntää, että minua pelottaa. Itsensä ja oman rohkeudensa kasvattamista.

Meidän kaikkien on lopulta tehtävä pelon edessä päätös; antaudummeko sille vai taistelemmeko sitä vastaan?


-Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?