Nuorten aikuisten näköistä toimintaa Varapäreellä!


Aloitimme täällä Varapäreellä nuorille aikuisille suunnatun oman aukioloajan keväällä. Aukioloaika on torstaisin kello 14-17.30.  Aukioloaika ei ole ryhmä, vaan paikalle saa tulla vapaasti, vaikka vaan juttelemaan ja juomaan kahvia ja syömään välipalaa. Jokaiselle kerralle olemme kehitelleet tekemistä yhdessä nuorten kanssa. Toimintaan saa osallistua sen verran kuin itse haluaa ja kokee hyväksi!


Nuorten kanssa on käyty myös valokuvaamassa.Minut on palkattu Paikka Auki-avustusohjelman kautta pääasiassa järjestämään ja kehittämään nuorten toimintaa. Tuntuu, että homma on minulle kuin luotu. Olen tosi iloinen siitä, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden olla mukana kehittämässä ja tarjoamassa toimintaa tämän alueen nuorille aikuisille. Olen myös saanut mahdollisuuden järjestää omia ryhmiä. Minulla onkin alkamassa luovan valokuvauksen ryhmä lokakuussa. Olen siitä niin innoissani!


Luovan valokuvauksen ryhmä alkaa 20.10. Kiuruveden kirjaston monitoimitilassa. Ryhmässä on vielä tilaa!


Mitä sitten nuorten ajalla tapahtuu?

Varapäreellä on mahdollisuus pelata lautapelejä tai heitellä vaikka tikkaa ulkona, askarrella ja tuunata vanhasta uutta tai vaikka kuunnella musiikkia ja katsoa telkkaria. Meiltä voi ostaa pientä maksua vastaan askartelutarpeita ja kehitellä omia DIY-projekteja, joita voi tehdä aina halutessaan.

Pyrimme toteuttamaan niin monta nuorten toiveista, kuin vain pystymme. Olemme tämän vuoden aikana suunnitelleet nuorten toimintaa aina muutaman kuukauden eteenpäin. Kyselemme nuorilta, mitä he itse haluaisivat tehdä ja luomme torstai-iltapäivien aikataulut sen mukaan. Meillä on täällä Kiuruvedellä paljon mahdollisuuksia tehdä monipuolisia juttuja. On liikuntaa, kulttuuria, käsitöitä ja ryhmiä. Varapäreellä taas pystymme viettämään aikaa kodinomaisessa ympäristössä.


Varapäreellä on mahdollisuus tuunata ja askarrella. 


Kesän ja alkusyksyn aikana teimme nuorten kanssa paljon erilaisia juttuja. Kävimme kesäteatterissa ja lenkkeilemässä, pelattiin frisbeegolfia, tehtiin porukalla ruokaa ja saatiin ihanat kaverikoirat vierailemaan. Tässä siis vain osa siitä, mitä kaikkea torstaisin tapahtui! Nostan hattua nuorille kävijöille, heiltä tulee aina hyviä ideoita ja he ovat tosi aktiivisia.Toiset nuorista kävijöistä selvästi nauttivat siitä, että jokaiselle kerralle olemme kehitelleet yhteistä tekemistä. Joinakin kertoina emme ole suunnitelleet etukäteen mitään erityistä, vaan mennään ihan fiiliksen mukaan. Joskus vaan katsotaan telkkaria porukalla tai keskustellaan kahvikuppien äärellä. Torstaisin on mielestäni ollut aina mukavan rento ja savolaisittain lupsakka tunnelma. Nuoret tulevat myös hyvin juttuun keskenään ja osa pitää yhteyttä toisiinsa myös aukioloajan ulkopuolella.


Yhdessä tekeminen on parasta!

Nuoret täyttivät myös palautelomakkeen, missä kysyimme heiltä nuorten toiminnasta ja siitä, mitä mieltä he ovat siitä olleet. Keräämistämme palautteista tulee ilmi, että torstain aukioloaika on monelle nuorelle tärkeä. Yhdessä tekeminen ja muiden nuorten seura saavat heidät tulemaan paikalle. He kaipaavat mielekästä tekemistä ja toiminta saa kiitosta siitä, että tekeminen on hyvin monipuolista. Osa nuorista kertoo myös, että Varapäreen nuorten aukioloaikaan osallistuminen on lisännyt heidän elämässään aktiivisuutta ja positiivisuutta.

On ihan huippua, että nuoret kokevat toimintamme tärkeäksi ja positiivisuutta lisääväksi. Tällaisia palautteita kuullessani tiedän, että olen onnistunut työssäni. 
Nuoret aikuiset ovat kohderyhmänä hankala tavoittaa. Ongelma taitaa olla yleinen muuallakin Suomessa, mutta erityisesti täällä pienemmällä paikkakunnalla tämä asia korostuu. Välillä turhauttaa se, kun nuoret eivät meille löydä. Valitettavasti Varapäre ei ole kovin monelle tuttu paikka eivätkä he tiedä, mikä tämä paikka on ja mitä kaikkea täällä voi tehdä. Toivon, että ahkera työskentely näkyvyyden lisäämiseksi auttavat meitä tavoittamaan useampia nuoria.


Tiedän itse kokemuksesta, että uusiin ryhmiin ja nuorten juttuihin tulee aika harvoin lähdettyä. Silloin, kun olin vakavasti masentunut ja yksinäinen, en kehdannut lähteä minulle tarjottuihin ryhmiin. Joihinkin ryhmiin tuntui olevan tiettyjä vaatimuksia, kun taas toisista jaetut mustavalkoiset, tylsän näköiset monisteet eivät houkutelleet lähtemään mukaan. Ryhmä olisi saattanut kiinnostaakin, mutta en vaan saanut aikaiseksi lähteä. Saatoin olla jo käsi ovenkahvalla valmiina lähtemään, mutta valitettavasti jännitys vei usein voiton. Olisin ehkä kaivannut kaveria tai ihmistä, joka olisi tullut hakemaan kotoa ja topakasti vienyt minut ryhmään ja ollut siellä ainakin hetken henkisenä tukena.


Suunnittelemme aikataulut yhdessä nuorten kävijöiden kanssa. Yritämme toteuttaa nuorten ehdotuksia ja toiveita mahdollisimman monipuolisesti.Onneksi olemme tässä kesän aikana tavoittaneet yhä useampia nuoria ja osa heistä on ruennut käymään Varapäreellä säännöllisesti! 


Varapäreen nuorten toiminta on matalan kynnyksen toimintaa eikä paikkaa tai ihmisiä kannata jännittää. Meillä et tarvitse diagnooseja, erityisiä ongelmia tai vaikka asiakkuutta johonkin palveluun. Torstain aukioloaika on kaikille kiinnostuneille nuorille aikuisille avoin!
Kannustan rohkeasti käymään Varapäreessä ja tutustumaan talon toimintaan. Minä kerron mielelläni nuorten aukioloajasta sekä meidän ryhmistämme. 
Kannattaa seurata Varapäreen somea ja tiedottelua. Nuorten toiminnan lisäksi kerromme myös tulevista tapahtumista sekä ryhmistä. Meidät löytää Facebookista, Instagramista, Twitteristä sekä täältä Bloggerin puolelta.


Minulle ja Varapäreen toiminnanjohtaja Johannalle voi laittaa viestiä Whatsappin kautta, soittaa tai laittaa sähköpostia. Ja saa tietysti tulla myös käymään! Me tarjoamme kahvit!-Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?