Kokemusasiantuntijana toimiminen muutti elämäni suuntaa”Kokemusasiantuntija on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmista, somaattisista sairauksista tai muista elämän pulmista joko sairastavana, kokeneena, toipuneena, kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä tai läheisenä/omaisena. Hänellä on kokemustietoa sairaudesta, sairastamisesta, hoidossa ja kuntoutuksessa olemisesta. Kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä toipumiseen. Hänellä on halu kehittää palveluita ja auttaa muita omalla kokemuksellaan. ”
KoKoA – Koulutetut kokemusasiantuntijat
En ollut ennen vuotta 2018 kuullut termiä ”kokemusasiantuntija” kovin useaan otteeseen. Kiinnostuin kuitenkin aiheesta, kun ystäväni alkoi toimia kokemusasiantuntijana Omat Avaimet-projektissa Iisalmessa. Ihmettelin, miten hän uskaltaa niin avoimesti jakaa omia kokemuksiaan mielenterveysongelmista! Minua omat ongelmani edelleen hieman hävettivät, vaikka olin jo huomannut että puhuminen helpottaa oloani hyvin paljon. 
Aloin pohtimaan, voisinko itsekin toimia samassa tehtävässä. Kesällä menin Omien Avaimien toimistolle niin sanotusti lakki kourassa ja ääni täristen kysyin, olisiko heillä tarvetta uudelle kokemustoimijalle. Minut otettiin heti projektiin mukaan ja toimin kokemusasiantuntijana lähes kaksi vuotta. Tuona aikana kävin myös kokemusasiantuntijakoulutuksen.

Olen sairastanut hyvin pitkän, vakava-asteisen masennuksen sekä ahdistuneisuushäiriön. Kokemustoimijana kerroin omista kokemuksistani näihin sairauksiin liittyen. On tärkeää muistaa, että kokemustoimija ei ole ammattiauttaja eikä hän voi puhua kaikkien samaa kokeneiden puolesta. Kokemustoimija puhuu aina vain omasta kokemuksestaan ja henkilökohtaisista lähtökohdistaan. Kokemusasiantuntijan tehtävä on parhaimmillaan hyvin monipuolinen. Hän voi toimia kouluttajana, antaa haastatteluja medialle tai olla ammattilaisen työparina ohjaamassa esimerkiksi ryhmätoimintaa. Kokemusasiantuntijuus on myös aina vapaaehtoista.

Kokemusasiantuntijuudessa on hyvin tärkeää omien rajojen vetäminen. Kokemustoimija kertoo juuri sen verran, kuin itse tahtoo.Ei ole pakko eikä tarkoitus kaivella niitä kaikista synkimpiä asioita päivänvaloon. Kokemusasiantuntija itse määrittelee omat rajansa ja sen, mitä asioita hän haluaa jakaa. On myös tärkeää, että kokemusasiantuntija itse on hyvässä voinnissa ja on henkisesti valmis jakamaan omaa tarinaansa.Minä sain tehdä erittäin monipuolisesti erilaisia tehtäviä Omat Avaimet – projektin aikana. Pääsin kirjoittamaan blogia, olin ryhmissä mukana, suunnittelin erilaisia tapahtumia, kävimme reissuissa ja eri paikoissa kertomassa omaa tarinaa. Sain myös hienon mahdollisuuden olla mukana kehittämässä tämän alueen kokemusasiantuntijuutta ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Mielestäni kokemusasiantuntijuus vaatii tietynlaista kykyä pystyä seisomaan omien mielipiteiden ja kokemusten takana ja erityisesti rohkeutta jakaa omia kokemuksiaan. Itselleni avoimuus ja puhuminen olivat se pelastava tekijä. En olisi tässä, missä nyt olen jos en olisi aikoinaan niellyt ylpeyttäni ja pyytänyt apua. Puhumalla sain ulos sellaisia asioita, mitä ajattelin että pidän sisälläni loppuelämän ajan. Vaikeista asioista puhuminen vaatii hirveän paljon rohkeutta, mutta kun ne saa ulos, olo alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Kun itse rupesin asioista puhumaan, häpeä mitä mielessäni koin, alkoi kadota. En enää koskaan halua tuntea häpeää siitä, että mieleni on sairastunut. Mielenterveyden häiriöt ja sairaudet ovat oikeita ja aitoja sairauksia. Koin, että kokemusasiantuntijana sain lieventää mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa, mitä itsekin olen joskus päälläni kantanut.
Kun pääsin mukaan Omat Avaimet- projektiin kokemustoimijaksi, ajattelin, että on hyvä jos jotakin masennuksen kanssa painivaa henkilöä voin omalla tarinallani auttaa. En yhtään arvannut,miten paljon minä itse hyötyisin kokemusasiantuntijuudesta. Olin ihan hyvävointinen syksyllä 2018, kun aloitin projektissa. Elämässäni oli kuitenkin tietynlaista alakuloa ja päämäärättömyyttä.
Parin vuoden kokemusasiantuntijuuden aikana minusta tuli taas oma itseni. Sain takaisin rohkeuteni, sosiaalisuuteni ja puheliaisuuteni. Sain aitoja ja koskettavia kohtaamisia eri ihmisten kanssa. Minua kiitettiin siitä, että olin niin avoimesti kertonut masennuksen kanssa taistelemisesta ja siitä, miten itse olen sairastumisesta selvinnyt. En olisi koskaan osannut arvata, että melkein 20 vuotta masennusta ja ahdistusta toisi minulle jotain hyvää! Omat Avaimet-projektin kautta sain ensin osa-aikaisen työn ja lopulta nykyisen työni, eli apuohjaajan pestin Kiuruveden Varapäreellä.

Kokemusasiantuntijana toimiminen oli yksi elämäni hienoimmista aikakausista. Olen kiitollinen siitä, että sain turvallisessa ja hyvässä ympäristössä kokeilla uusia asioita, astua mukavuusalueeni ulkopuolelle ja toteuttaa itseäni ja olla aidosti oma itseni. Suosittelen lähtemään kokemusasiantuntijaksi, jos sellainen mahdollisuus tielle sattuu! 

-JenniKerron mielelläni lisää kokemuksistani. Voit laittaa minulle viestiä somessa tai sähköpostia osoitteeseen jenni.varapare@gmail.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?