Minä ja kehoni -Miksi itsensä näkee niin eri tavalla kuin toiset?

Luulen, että hyvin monet meistä miettii jossakin vaiheessa elämäänsä paljon omaa ulkonäköään ja kehoaan. Voisin jopa väittää, että teemme sitä aikalailla läpi elämämme ajan jollakin tasolla, enemmän tai vähemmän. Oman kehon arvostaminen ja rakastaminen on ainakin omasta mielestä vaikeaa koska itsensä näkee aivan eri tavalla kuin toiset näkee. Itsehän näkee peilistä ne kaikkein kamalimmat asiat mihinkä luultavasti kukaan muu ei kiinnitä minkäänlaista huomiota. 
Sitten sille peilikuvalle höpötellään "Ompas minulla isot reidet." "Kylläpä mun pylly näyttää isolle näissä housuissa." "Tuohonkin on näköjään tullut ryppy ja karvojakin kasvaa jo naamassa." "Olisimpa laihempi että näyttäisin paremmalta."
Monesti ajattelimmekin sitä, että olemme liian isoja. Kuitenkin ylen helmikuussa julkaisemassa jutussa kerrotaan, että Suomessa S-ryhmän ja Keskon myymälöistä ostetaan kaikkein eniten 42 kokoa olevia vaatteita, juurikin naisten vaatteista.

Aika kamalan kuuloista, eikö? Emme missään nimessä sanoisi tälläisiä ystäville tai muille läheisille koskaan mutta itselle kyllä.

Voin rehellisesti sanoa, että aihe koskettaa myös itseäni ja olen monesti näistä asioista keskustellut toistenkin kanssa kuin keho positiivisuus on viime vuosina ollut enemmän esillä niin sosiaalisessa mediassa kuin uutisissakin, monia kirjojakin aiheesta on julkaistu.Oman kehon arvostaminen sellaisena kuin se on, on vaikeaa, myönnän sen! Ja se oman peilikuvan näkeminen ei muutu hetkessä. Tästä itselläni on hyvä havaintoa tämän vuoden puolelta. Vuoden alusta kun itselläni todettiin harvinainen verisairaus joka käynnisti elimistössä voimakkaan reaktion myös aineenvaihdunnassa. Laihduin lyhyessä aikaa aikalailla 8 kiloa. Monet ovat sanoneet minulle mitenkä pieni ja hoikka nykyään olen mutta itse näen peilistä edelleen itseni aivan samannäköisenä kuin aiemmin eli normaali kokoisena immeisenä joka liikkuu paljon sen eteen. Viime aikoina olenkin pohtinut sitä mitenkä outoa tämä on, ihan oikeesti miksi se "oma näkö" ei muutu siinä samalla?

Omalla kohdalla myös kaksi raskautta on muuttanut paljon omaa näkemystä omasta kehosta, toki naisen kehon arvostus nousi raskauksien aikana. Onhan se aika uskomatonta mitenkä naisen vartalo muuttaa muotoaan raskauden aikana ja mukautuu sisällä kasvavaan uuteen elämään. Vaikka arvostan tätä asiaa nyt enemmän kuin koskaan niin raskauksien jälkeen uuteen omaan kehoon oli alussa vaikeaa tottua ja sopeutua, se ei vaan tuntunut omalta. Minulla meni varmasti 2-3 vuotta ennen kuin totuin uuteen kehoon ja raskauden jättämiin jälkiin kuin myös samaan aikaan tein päätöksen uusista terveellisistä elämän tavoista joista olen pitänyt siitä asti kiinni.

Uusimmassa Tunne ja Mieli -lehdessä oli pitkä kirjoitus kehonkuvasta ja siitä minkälaisia ongelmia siitä voi syntyä jos kehonkuvan kanssa tulee ongelmia. Monet meistä käyttää valtavan määrän energiaa oman ulkonäön miettimiseen ja sen vertailemiseen toisiin ihmisiin.
Jokainen meistä pystyy myös harjoittelemaan kehopositiivisuutta pikku hiljaa ja määrätietoisesti. Aina tulee myös muistaa, että ihminen on paljon muuta kuin pelkkä keho. Onkin siis tärkeää nostaa esille itsestä muita loistavia kykyjä ja taitoja joita omaa ja etsiä omasta ulkonäöstään niitä asioita joista tykkää. Osaa ottaa myös toisten kehut vastaan, äläkä vähättele niitä.

Vinkkejä millä voit lisätä positiivisuutta kehoasi kohtaan:

1. Oman kehon positiivisen näkemisen voitkin aloittaa siitä, että kehut itseäsi yhdellä asialla samalla kuin katsot peilistä itseäsi aamusta/illasta. Pyri siihen, että et arvostele tai mollaa itseäsi.
2. Tee muutokset oikeista syistä eli liiku ja syö terveellisimmen koska oikeasti haluat tehdä niin. Älä tee sitä toisten takia vaan sen takia että itse haluat tehdä niin ja muuttaa elämäsi tapoja terveelliseksi.
3. Älä vertaile itseäsi toisiin. On täysi fakta, että me kaikki olemme erilaisia! Toisille sopii joku toinen elämäntyyli ja toiselle ei taas ollenkaan. Tee itse omat tavoitteet mitä haluat saavuttaa ja tavoittele niitä.
4. Älä seuraa orjallisesti omia kiloja tai vaate kokolappuja. Kilotkaan ei aina kerro koko totuutta ja vaatekoot vaihtelee valmistajien mukaan. Riittää, että sinä olet tyytyväinen.

Oma keho on meille jokaiselle tärkeä ja sitä pitäisi muistaa kohdella hyvin läpi elämän ajan. Ehkä voikin sanoa, että se on matka mitä kuljemme ja siinä samalla kehon muutoksia tulisi joka päivä enemmänkin ihastella ja kehua kuin arvostella. 
Opetellaan tätä yhdessä ja nähdään itsemme kauniina nyt ja huomenna.


-Johanna-

Lisätietoja:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Veeran tervehdys ja ajatuksia ystävyydestä!

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?