Mikä ihmeen Kiuruveden Varapäre?

Mikä ihmeen Kiuruveden Varapäre?


Kiuruveden Varapäre on matalan kynnyksen kohtaamispaikka kaikille mielenterveyskuntoutujille, heidän läheisilleen sekä kaikille mielenterveysasioista kiinnostuneille.
Varapäreen toimintaan kuuluu useita erilaisia ryhmiä, tapahtumia, aktiviteetteja sekä tarjoamme jokaiselle paikan jonnekka voi tulla täysin omana itsenään. 
Varapäreessä koetaan vahvana yhteisöllisyys ja vertaistuki.

Tavoitteenamme on edistää mielenterveyttä ja aktivoida alueella asuvia mielenterveyskuntoutujia ja heidän läheisiään sekä tehdä ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Tavoitteenamme on myös  omalla toiminnallemme hälventää  mielenterveyteen liittyvää stigmaa. Varapäreen kävijöille haluamme tarjota mielekästä tekemistä ja tukea heidän toimintakykyään ja jaksamistaan.


Varapäreessä käyminen on vähentänyt yksinäisyyden tunnetta, antanut lisä rohkeutta kohdata ihmisiä, tukenut arjessa selviytymistä ja askareiden tekemistä, auttanut luomaan uusia ihmissuhteita, antanut toiveikkuutta tulevaisuuteen sekä lisännyt omaa hyvinvointia ja toimintakykyä. (Kävijöiltä kerättyä palautetta vuoden 2019 lopussa)


Historian havinaa...

Kiuruveden Varapäre on toiminut jo vuodesta 1985. Varapäre viettää siis tänä vuonna 35 -vuotis juhlia (meillä on muuten tulossa juhlat elokuussa tämän kunniaksi)! 
Toimintamme on ollut siis Kiuruvedellä kauan ja se on vakiinnuttanut itsensä vahvaksi osaksi paikkakunnan mielenterveystyötä.

Varapäre sai alkunsa Hyvölänniemessä pidetyssä perustamiskokouksessa ja tällöin nimeksi valittiin Mielenvirkeys ry. Siitä asti olemme olleet myös Mielenterveyden keskusliiton jäsenenä. Pienimuotoista kerhotoimintaa aloiteltiin jo vuonna -86 ja siitä toiminta lähti laajenemaan aina siihen asti, että vuonna -96 Kiuruveden kaupungilta saatiin toimitilat, jotka jäivät jo saman vuoden aikana liian pieneksi suuren kävijämäärän vuoksi. Vuodesta -96 Varapäre on toiminut samalla paikalla, koulukkaantie 3. Nimikin oli välissä vielä eri "Päiväkeskus Leppäkerttu". Varapäreeksi nimi vaihdettiin vuonna 2014.


Mitä vuoden 2020 aikana on tarkoitus tehdä?

Vuoden 2020 aikana aloitamme ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tekemisen varhaiskasvatuksen puolelle sekä kehitämme toimintaa myös nuorille aikuisille. Kiuruvedelle on noussut uutena haasteena nuorten aikuisten (18-40 vuotiaiden) mielenterveyden haasteet sekä syrjäytyminen työelämästä ja opiskelusta. Kiuruvedellä on paljon syrjäytyneitä ja syrjäytymisriskissä olevia nuoria, jotka tarvitsevat tukea omassa elämässään. Varapäre haluaa omalla toiminnallaan olla ennaltaehkäisemässä kuin myös tukemassa nuoria, joilla on haasteita.

Tämän vuoden aikana meillä aloittaa myös Paikka auki-avustuksen kautta alle 30 -vuotias nuori työt yhden vuoden ajaksi. Nuori on mukana kehittämistyössä ja Varapäreen arjessa ohjaajana. Haluamme Varapäreen toiminnassa nostaa esille nuorten ääntä lisää esille ja kehittää heille suunnattuja toimintoja yhdessä heidän kanssaan.

Meillä on tulossa tänä vuonna paljon myös uusia juttuja. Pidämme esimerkiksi tänä vuonna hyvinvointi iltapäivän kesäkuussa, joka on suunnattu aivan kaikille omasta mielenterveydestään ja hyvinvoinnista kiinnostuineille. Samoin Mä en kiusaa -kiusaaminen on noloa -kampanja siirtyi tämän vuoden alusta osaksi Varapäreen toimintaa. Tämän puitteissa järjestämme myös kiusaamisen vastaisen viikon.


Blogissa tulen kertomaan mitä kaikkea Varapäreessä tapahtuu kuin myös käsittelen mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita omasta näkökulmasta kuin myös haluan tuoda esille kävijöiden mielipiteitä ja näkemyksiä.
Tulevaisuudessa blogia kirjoittelee toivon mukaan myös joku muukin välillä kuin minä. 

Laitahan Varapäreen blogi seurantaan!

-Johanna-

Lisätietoja:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi toiminnanjohtaja Kaisa esittäytyy

Tuleeko sinusta isona taiteilija?

Uusi paikka-auki työntekijä Inka esittäytyy